Osijek
RASPISAN NATJEČAJ

Traži se najbolje idejno i arhitektonsko-urbanističko rješenje za I. gimnaziju
Objavljeno 19. travnja, 2018.

Županija osječko-baranjska raspisala je početkom ovog tjedna natječaj za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje I. gimnazije u Osijeku. Naime, još u travnju prošle godine Grad Osijek i Županija osječko-baranjska postigli su dogovor oko gradnje nove zgrade I. gimnazije.

Tako je Grad Osijek ustupio zemljište na križanju Strossmayerove i Kanižlićeve ulice na kojemu će Osječko-baranjska županija, kao osnivač I. gimnazije, investirati u gradnju nove školske zgrade. Osječko-baranjska županija prihvatila je to zemljište za gradnju škole, no dio viška zemljišta vratit će Gradu kako bi oni ondje uredili trg uz križ sv. Ivana Nepomuka. Osječko-baranjska županija također se lani obvezala i kako će financirati projektnu dokumentaciju, a potom u roku od tri (prvotnom verzijom ugovora planirane su dvije) godine od potpisivanja ugovora sagraditi novu gimnaziju. Ovog tjedna raspisani natječaj za idejno rješenje provodit će Društvo arhitekata grada Osijeka, a zadatak autora je osim izrade idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja nove zgrade i trodijelne sportske dvorane s parternim uređenjem sa sportskim igralištima. Procijenjena vrijednost ugovora o javnim uslugama za izradu projektno-tehničke dokumentacije je malo više od dva milijuna kuna (bez PDV-a) i obuhvaća izradu daljnje potrebne cjelokupne projektno-tehničke dokumentacije za gradnju I. gimnazije u Osijeku. Recimo i kako planirana okvirna sveobuhvatna vrijednost investicije iznosi 43 milijuna kuna (bez PDV-a). Rok predaje i zaprimanja natječajnih radova je do 2. srpnja, a nagrada za najbolje rješenje iznosi 82.000 kuna, a bit će nagrađeno prvih pet radova. U ocjenjivačkom sudu uz renomirane osječke arhitekte kao što su prof. Željko Koški, Danijela Lovoković, Predrag Rechner, Oliver Grigić i Ranko Radunović naći će se i tajnik Županije Ivan Hampovčan, te župan Ivan Anušić, a ime najboljeg znat će se do 16. srpnja ove godine.

Inače, razlog gradnje nove gimnazije leži u činjenici što je ocijenjeno kako se nastava u toj gimnaziji realizira u neuvjetnim prostorima u dvorištu Županijske ulice. Osim što nema dovoljno učionica i kabineta, škola nema dvoranu za nastavu tjelesnog odgoja učenika, pa ni vanjskih sportskih terena, iako realizira gimnazijski program i za učenike sportaša. N. Z. Eberhard

43

milijuna kuna (bez PDV-a) ukupna je vrijednost investicije gradnje nove zgrade I. gimnazije

Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike