Regija
STARAČKI DOMOVI NEDOSTIŽNI

Mirovine su premale za plaćanje privatnog doma za stare i nemoćne
Objavljeno 19. travnja, 2018.
Brojne su se obitelji iz županjske Posavine iselile, ostaje staračka populacija kojoj su potrebni smještaj i skrb

ŽUPANJA - Ulaskom Hrvatske u EU i otvaranjem granica i tržišta rada brojne su obitelji iz županjske Posavine otišle trbuhom za kruhom. Na tom je području sve manje mladih, ostaje staračka populacija pa je i potreba za smještajem u staračke domove sve veća, a u postojećim “državnim” domovima u okolici liste čekanja jako su duge. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Županje vijećnica SDP-a Manda Kopić aktualizirala je taj problem koji postaje sve izraženiji zbog nedostatka smještanih kapaciteta i previsoke cijene smještaja u privatnim domovima za stare i nemoćne koje si, kako je kazala, obični umirovljenici s niskim mirovinama u Županji ne mogu priuštiti. Vijećnicu je zanimalo postoji li mogućnost gradnje staračkog doma u Županji čija bi cijena bila niža i prihvatljiva za velik broj umirovljenika i može li Grad nešto učiniti u vezi s tim kako bi se građanima treće životne dobi omogućila dostojna starost.

Gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević podsjetio je da je već i ranije bilo razgovora na tu temu, ali da je gradnja doma za stare i nemoćne pitanje privatne inicijative.

- Možemo ponuditi neku od nekretnina koje posjedujemo pa da netko sagradi starački dom ili možda objaviti javni poziv za stavljanje nekretnine u funkciju. Provjerit ću i s Ministarstvom rada i socijalne skrbi postoji li kakva mogućnost za realizaciju toga projekta putem fondova. Mi, kao mala jedinica lokalne samouprave, tu mogućnost nemamo, ali ovo ćemo pitanje svakako pretvoriti u zadatak - poručio je Miličević.

Podsjetimo, prije godinu i pol u Županiju se javio potencijalni investitor zainteresiran za kupnju stare zgrade Gimnazije u naselju Šećerana. Poduzetnik iz Cerne planirao ju je pretvoriti u dom za stare i nemoćne i za to se, kako nam je tada pojasnio, odlučio zato što u Županji i okolnim selima postoji velika potreba za takvim objektima. “U kućama ostaje samo staračka populacija, sve je više starih i napuštenih osoba o kojima nema tko brinuti i, nažalost, kako stvari stoje, to će u ovoj našoj regiji ostati jedini biznis jer sve drugo propada”, ustvrdio je, kazavši da čeka raspisivanje natječaja i odmah kreće u izradu projekta. “Postojeći objekt je statički dobar, nema potrebe za rušenjem i najvjerojatnije ćemo ići u nadogradnju još jedne etaže, uz potrebne preinake u samoj zgradi kako bismo udovoljili svim kriterijima. Mislim da bi u roku od dvije godine objekt mogao zaživjeti”, rekao nam je krajem prosinca 2016.

Županijska je skupština nakon toga dala suglasnost za prodaju, a na temelju odluke školskih odbora triju županjskih srednjih škola - Obrtničko-industrijske, Tehničke škole i Gimnazije, početkom listopada 2017. raspisan je javni natječaj za prodaju stare škole u Šećerani površine 3132 četvorna metra. Početna cijena bila je 315.000 kuna, ali zainteresiranih nije bilo i na natječaj nije pristigla ni jedna ponuda.

U Županji trenutačno postoje dva staračka doma - privatni Dom za pružanje skrbi starim i nemoćnim osobama “Apolon”, i Dom za starije i nemoćne osobe Eurovita u vlasništvu supružnika Ljubice i Josipa Čolakovac.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Prijedlog iz 2012.

Još 2012. godine županjski HNS-ovci predstavili su projekt gradnje doma za stare i nemoćne na lokaciji starih, oronulih školskih zgrada u naselju Šećerana. Predlagali su da osnivač doma, koji bi korisnicima u Županji nudio jeftiniji smještaj jer bi ga sufinancirala država, bude Vukovarsko-srijemska županija. Vrijednost predstavljenog projekta bila je 15 milijuna kuna, a HNS-ovci su predlagali da 55 posto iznosa osigura Ministarstvo socijalne skrbi, 35 posto Županija, a preostalih deset posto Grad Županja. Međutim, sve je ostalo samo na inicijativi.

Gradnja doma za stare i nemoćne pitanje je privatne inicijative, kazao je gradonačelnik Miličević

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike