Mozaik
DUGOMETRAŽNA KONKURENCIJA

Animafest - Natječe se osam filmova od Italije do Južne Koreje
Objavljeno 19. travnja, 2018.
Hrvatsku premijeru imat će film "Isle of Dogs", proslavljenog redatelja Wesa Andersona

Za dugometražnu konkurenciju ovogodišnjeg Animafesta, što se održava od 4. do 9. lipnja, odabrano je osam filmova iz Italije, Belgije, Francuske, Južne Koreje, Tajvana, Kine, Estonije i SAD-a.

Hrvatsku premijeru na zagrebačkom festivalu imat će film "Isle of Dogs", proslavljenog američkog redatelja Wesa Andersona, ove godine već nagrađenog na filmskom festivalu u Berlinu, koji je i svečano otvoren njegovim dugo iščekivanim novim autorskim radom, objavio je Animafest.

Slavna bajka

Smješten u distopijsku budućnost, film (rađen tehnikom stop-animacije) prati dječaka koji nakon protjerivanja pseće vrste s japanskog otočja traga za svojim najdražim ljubimcem. Zavidan je niz glumaca koji su likovima dali glasove, između ostalih, tu su Edward Norton, Bryan Cranston, Bill Murray, Scarlett Johansson, Tilda Swinton i Yoko Ono. Anderson je za svoje igrane filmove bio višestruko nominiran za Nagradu Oscar, a uspješan je i na području animacije, njegov "Fantastični gospodin Lisac" jedna je od najvećih animiranih uspješnica posljednjeg desetljeća. Stop-animaciju Anderson je koristio i u svojim hvaljenim igranim djelima poput "Hotela Grand Budapest".

Još jedan film o psima u dugometražnoj konkurenciji je antologija "A Dog's Life", perjanice novog vala tajvanske kinematografije Changa Yija, dirljiva posveta vjernom čovjekovom pratitelju. U također distopijskom, znanstvenofantastičnom ruhu, nastalom kombiniranjem klasične i računalne tehnike s atraktivnim glazbenim brojevima i raskošnim osvjetljenjem, odvija se modernizirana verzija slavne bajke, film "Cinderella the Cat", talijanskih autora Alessandra Raka, Ivana Cappiella, Marina Guarnierija i Daria Sansonea.

Prikazat će se i film Emme de Swaef i Marca Jamesa Roelsa "This Magnificent Cake!", autora nagrađenih Animafestovim Grand Prixom i Cartoon d'Orom za kratki film "Oh Willy…". U Zagreb se vraćaju s duljim radom u istoj tehnici vunenog lutka-filma i nakon svjetske premijere na filmskom festivalu u Cannesu, bit će to prva projekcija filma "This Magnificent Cake!" u svijetu. Bit će tu i novi film Benjamina Rennera "The Big Bad Fox and Other Tales", omnibus nastao prema autorovim ilustriranim knjigama, s naklonom i prema srednjovjekovnom francuskom "Romanu o Liscu", humorom, gegovima i snažnim emocijama.

Još jedan stop-animacijski film u Velikom natjecanju dugometražnog filma, ujedno i svjetska premijera, bit će "Captain Morten and the Spider Queen" Kaspara Jancisa, Henryja Nicholsona i Riha Unta (koji se ove godine natječe i u kratkometražnoj konkurenciji Animafesta filmom o maštovitoj redovnici "Mary and 7 Dwarfs").

Alegorija o odrastanju

Njihov film donosi alegoriju o odrastanju kroz pripovijest o osmogodišnjem dječaku koji magijom biva smanjen na veličinu kukca i prisiljen kormilariti svojom omiljenom igračkom."The Man-Woman Case" Joëlle Oosterlinck i Anaïs Caure francuska je kriminalističko-biografska miniserija o Eugeneu Falleniju, znamenitom transrodnom muškarcu optuženom za okrutno ubojstvo supruge i njegovu prethodnom životu punom nasilja i traganja za identitetom. Rađena u klasičnim, uglavnom crno-bijelim tehnikama kombiniranima s rotoskopijom i malo boje, serija je već nagrađena nagradom žirija na festivalu u Annecyju pa se i u Velikom natjecanju dugometražnog filma Animafesta 2018. može smatrati jednim od favorita, ističu organizatori zagrebačkog festivala. Za nagrade dugometražne konkurencije natječe se i nostalgični korejski film "The Shower", o prijateljstvu i nevinoj ljubavi djevojčice i dječaka u ladanjskoj prirodi, ostvaren "zaista spektakularnom koloristikom", što je adaptacija u toj zemlji omiljene i utjecajne novele iz 1959. godine koja je snažno obilježila i tamošnju kinematografiju. Hina

Prvi put u svijetu prikazat će se i film "This Magnificent Cake!" Emme de Swaef i Marca Jamesa Roelsa

Najčitanije iz rubrike