Mozaik
VLATKO ŠTAMPAR STAND UP KOMIČAR, DANAS NASTUPA U OSIJEKU

Za Osječane spremam spektakl: plesačice, janjetina, karaoke, trubaduri - i dvosatni stand up
Objavljeno 19. travnja, 2018.
Publika na rasprodanom nastupu u Uraniji uživat će u showu “Odraslost”

U osječkom će kinu Urania danas svoj stand up one man show “Odraslost” izvesti poznati komičar Vlatko Štampar, kojega osječka publika već dobro poznaje po sjajnim nastupima.

Od svojeg prvog stand up nastupa 2007. godine, Vlatko je nastupao u cijeloj regiji: Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Mađarskoj. Bilo je tu svega: od klupskih nastupa, evenata, vjenčanja, do stand up festivala u Zagrebu, Ljubljani, Mariboru, Beogradu, Skoplju i Budvi. Godine 2014. je sudjelovao u projektu “Standup & More” za program Comedy Central Extra. U projektu su sudjelovali komičari iz cijele regije, a snimljeno je 40 epizoda stand up comedy nastupa, improvizacije i roasta. Godine 2016. pokreće Lajnap comedy organizaciju s kolegama Aleksom Curaćem Šarićem, Tomislavom Kozačinskim i Goranom Vugrinecom. “Vlatko već godinama postojano i neumjereno nasmijava posjetitelje zagrebačkog Studija Smijeha, razotkrivajući pritom (vlastito) uvrnuto poimanje svijeta i bogatu maštu napučenu životinjama koje pričaju (gluposti) i zabranjenim perverzijama koje bi se (izvan konteksta) mogle smatrati kaznenim djelom”, stoji na njegovoj službenoj web-stranici. Iza njega su dva rasprodana stand up showa “Bratec je trd” i “Štamparska greška”, a i “Odraslost” ide njihovim stopama.

Uoči nastupa u Osijeku popričali smo sa simpatičnim Vlatkom, čiji je i današnji osječki nastup - rasprodan!

Što pripremate za osječku publiku? Kakva je “Odraslost”?

- Pa za osječku publiku spremam spektakl. Plesačice, janjetina, karaoke, trubaduri, ples na žici... Ma, skroz je jednostavno. Spremio sam dva sata stand upa. Ovo je treći show koji imam i zadovoljan sam kako ga publika prihvaća. Svaki show ima nekako svoj karakter i svoj štih. Ovisno o tome kad su fore nastale i kako sam razmišljao i osjećao se u tom trenutku. “Odraslost” mi je posebno drag show jer je najnoviji. Fore su friške i nekako trenutačno najviše vjerujem u njih. Jer to su svari koje su meni trenutačno aktualne. Konstantna pitanja kad će brak, pa gdje je kakvo dijete, jel' ti misliš naći pravi posao? Vjerujem da će se publika pronaći u dobrom dijelu nastupa.

Koji je najgori dio odraslosti koji vam prva padne na pamet?

- Nagori dio odraslosti? Porezi, prirezi i te odrasle stvari koje sam mislio da ću kužiti s 30+ godina.

A koji najbolji, ako postoji?

- Možeš birati koju hranu ćeš jesti. Nema maminog forsiranja - da se nisi ustao od stola dok to ne pojedeš...

Koliko je potrebno da se složi tako dugačak stand up nastup, odnosno one man show?

- Materijal sam spremao kroz Lajnap sezonu 2016.-2017. Svaki komičar ima svoju brzinu i način pisanja i sastavljanja showa. Rekao bih da mi treba minimalno godinu dana da skupim materijal i spojim ga u cjelinu za koju znam da će biti kvalitetom na zadovoljavajućoj razini.

Imate li uzore među stand up komičarima?

- Ima desetak komičara koje stvarno volim, ali ako moram izdvojiti, onda Dylan Moran po karakteru, razmišljanju i jednostavnosti s kojom izvodi fore i Robin Williams. Njegova brzina na pozornici uvijek me fascinirala.

Znamo da su vicevi najčešće neprevodivi. Što je sa stand upom? Mora li se stand up pisati na jeziku na kojem se izvodi?

- Probao sam nekoliko puta nastupati na engleskom. Jako teško. Neke fore su lokalne i nemaju smisla na stranom jeziku. Ali postoji dio materijala koji funkcionira. Samo je potrebno raditi. Jednostavno kao i u svakom segmentu svakog posla - potrebna je vježba, vježba i vježba. Plan je u neko dogledno vrijeme pokušati i na engleskom. Ali trenutačno se koncentriram na našu publiku. Jer ima još mnogo prostora za napredak i želim ljudima pružiti najkvalitetniji proizvod.

Može li se živjeti od humora na našim prostorima?

- Platit ćete mi za ovaj intervju - jel tako? (smijeh)

Kako izgleda ljeto stand up komičara? Da li i vi kao glazbenici nastupate po obali?

- Ljeto komičara izgleda kao maturalac. Imam možda koji nastup, ali uzimam pauzu. Cijelu sezonu pišemo i smišljamo nove fore pa treba malo kreativnog odmora. Tako da je ljeto više-manje prisilni zen i pripreme za početak nove sezone u rujnu.

Tanja KVORKA

fore

FRIŠKE I NAJVIŠE VJERUJEM U NJIH

LAJNAP COMEDY

Lajnap je nastao kao zajednički projekt kroz koji se stand up komičari mogu izraziti i svakodnevici dati jednu novu, zapravo drugačiju perspektivu. “Naša poruka je da su problemi, pitanja i sve one naizgled nevažne sitnice koje čine život životom – zapravo smiješni i zabavni”, kažu Vlatko i dečki, i dodaju “U ljeto 2016., nekoliko mjeseci prije starta Lajnapa, iskreno, ni jedan od nas četvorice ne bi dao ruku u vatru da ćemo do kraja godine ispuniti zacrtani plan - rasprodati 32 predstave. I postigli smo to. Tim smjerom nastavljamo i dalje te nam je golemo zadovoljstvo i čast da možemo nasmijavati Zagrepčane i cijelu Hrvatsku”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike