Dome slatki dome
UREĐENJE TERASA I BALKONA

Vrtne garniture za uživanje i opuštanje
Objavljeno 19. travnja, 2018.
Dolazak proljeća stavio je uređenje terasa, balkona i vrtova u prvi plan

Dolazak proljeća stavio je uređenje terasa, balkona i vrtova u prvi plan. Slobodni trenuci, provedeni u udobnoj vrtnoj garnituri, u direktnom kontaktu s prirodom i sunčevim zrakama, pravi su način za opuštanje i odmaranje.

Odabir vrtnih garnitura, od kojih ćete one manjih dimenzija uspješno smjestiti i na balkone manjih površina, ovisi o tome koliki komoditet želite i koliko ćete slobodnog vremena provoditi na balkonu, terasi ili u vrtu. Veličina raspoloživog prostora ograničavajući je faktor ako želite masivnije i udobnije stolice ili fotelje, popraćene stolom za veći broj osoba. Namjena garniture – za objedovanje ili trenutke opuštanja, utjecat će na odabir dizajna i udobnosti.

Različiti materijali

Materijali za izradu vrtnih garnitura različiti su: drvo, metal, kovano željezo, ratan, plastika te drugi umjetni materijali, od kojih mnogi imitiraju prirodne. Iako su vrtne garniture načinjene od prirodnih materijala, najbolje i najugodnije za ljudsko tijelo i koje se uklapaju u prirodni okoliš one su od umjetnih materijala i metala, kao hladnog materijala, jer bolje podnose dugu izloženost atmosferilijama i vlazi. Vrstu materijala zato odaberite u skladu s pozicijom vrtne garniture, tj. s obzirom na to koliko će biti izložena vanjskim utjecajima. Nadstrešnice i tende uvelike će zaštititi garnituru od vlage i tako joj produžiti rok trajanja.

Dileme pri odabiru vrtne garniture mogu biti vezane uz oblik stola. Iako su ovalni i okrugli oblici mekši i tako elegantniji u prostoru, često zauzimaju više mjesta i omogućavaju smještaj manjeg broja stolica ili foteljica u odnosu na kvadratični stol sličnih dimenzija. Prednost kvadratičnih i pravokutnih stolova je ta što ih jednostavno smještate uz slobodni zid ili pregradu, dok ovalni ili okrugli uvijek stoje kao slobodnostojeći u prostoru i tako zahtijevaju veću tlocrtnu površinu za smještaj.

Vrtnu garnituru možete odabrati u kombinacijama različitih materijala. Kovano željezo i drvo, ratan i staklo, plastificirani pleteni materijali i metal samo su neke od uspješnih kombinacija koje vrtnu garnituru čine atraktivnijom. Jastuci, kao samostalni ili s naslonom, upotpunit će garnituru bojom ili uzorkom materijala. Boje odaberite u skladu s elementima koji se nalaze u okolini - poput tende, suncobrana, boje fasade i sl. Vrtna garnitura je element koji unosite u postojeći okoliš pa ga nastojte skladno uklopiti vrstom materijala i koloritom.

Stil i način oblikovanja vrtne garniture prilagodite stilu uređenja vašeg doma. Ako garnituru postavljate na balkon ili terasu stana koji je smješten u višestambenom objektu, posvetite paozornost načinu oblikovanja fasade, posebice vrsti ograde. Sve što se događa na vašem balkonu projicira se na fasadu, pa stoga uz moderne fasade, koje karakterizira primjena stakla i aluminija, izbjegavajte garniture od kovanog željeza ili masivnog drva koje su primjerenije rustikalnijim ugođajima.

Moderne linije

Odabirom određene vrste vrtne garniture možete stvoriti željene ugođaje. Ovisno o smještaju vrtne garniture u prirodni ili urbani ambijent, možete stvarati kontrastne ugođaje ili efekt stapanja s okolišem. Ponekad je efektno zeleni vrt naglasiti modernim linijama i hladnim materijalima vrtne garniture, dok je u drugim slučajevima odabir toplih prirodnih materijala, poput drva ili ratana pravo rješenje. Konačan odabir ovisi o senzibilitetu stanara, željom za dinamiziranjem ili smirivanjem prostora, ali oba rješenja mogu rezultirati izuzetno ugodnim balkonom, terasom ili vrtom.

Vrtna garnitura definira vanjski prostor svojim dizajnom, materijalom izrade, dimenzijom i udobnošću. Svi ovi elementi određuju njenu kvalitetu i interakciju s okolinom. Uređenje eksterijera – u ovom slučaju balkona, terasa i vrtova, podjednako je važno kao i uređenje interijera, jer ovi vanjski prostori postaju aktivni sudionici stanovanja u proljetnim, ljetnim i jesenskim mjesecima.

Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.

Odabir vrtnih garnitura ovisi o tome koliki komoditet želite

Možda ste propustili...

ZNATE LI PROČITATI GOVOR TIJELA

Što vam poručuje kućni ljubimac?

ZA SVE STILOVE UREĐENJA

Moderni tepisi za toplinu doma

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POZITIVNO DJELOVANJE PASA

Havanezeri najbolje smanjuju stres

2

VRT - PRIPREME ZA NOVE RADOVE

Biljke pamte nepažnju i nestručnost

3

ZA SVE STILOVE UREĐENJA

Moderni tepisi za toplinu doma