Novosti
SLOVENSKI MINISTAR ERJAVEC:

Nemoguća rasprava o granici u Zaljevu
Objavljeno 17. travnja, 2018.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec komentirao je u utorak odluku hrvatske Vlade da odgovori Europskoj komisiji na slovensku pritužbu u vezi s neprimjenom arbitražne odluke o granici, što Ljubljana smatra kršenjem međunarodnog i europskog prava.

Kako je prenio Slovenski radio, Erjavec se retorički upitao zašto Hrvatska odgovara Komisiji na najavu Slovenije da će je tužiti sudu EU-a zato što ne poštuje presudu arbitara te dodao da to nije političko pitanje, nego pitanje poštovanja vladavine prava.

Slovenija ne otklanja dogovaranje o implementaciji arbitražne presude, ali neće pregovarati o tome gdje se u Piranskom zaljevu nalazi granična crta, kazao je Erjavec, prenosi Slovenski radio.

U vezi sa slovenskom pritužbom Komisiji i najavljenoj usmenoj raspravi u Bruxellesu na tehničkoj razini o arbitražnom sporu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak je potvrdilo da će se Hrvatska o slovenskim navodima očitovati pismeno i usmeno, iznoseći svoje stajalište da Hrvatska, svojim neprihvaćanjem i neprovedbom arbitražne odluke koja je rezultat arbitražnog postupka koji je Slovenija kompromitirala i oduzela mu vjerodostojnost, ne krši pravo Europske unije, kako to inače tvrdi Slovenija.H

Slovenija počinje isplaćivati odštete “žrtvama” arbitraže

Slovenska vlada u četvrtak će isplatiti prve odštete svojim državljanima koji žive u Hrvatskoj, u pograničnim dijelovima koje je Slovenija do presude arbitražnog suda o granici smatrala spornima, a koji se žele preseliti u Sloveniju pod povoljnim uvjetima koje im je obećala vlada premijera Mire Cerara. Uz financijsku pomoć vlade, iz fonda u kojemu je ukupno 1,2 milijuna eura, oni imaju pravo u iduće tri godine kupiti novu adekvatnu nekretninu u Sloveniji, s time da im u vlasništvu ostane i kuća koju napuste u Hrvatskoj. Do kraja prošlog mjeseca za korištenje te mogućnosti podnesene su 24 molbe. Među onima koji su tražili financijsku pomoć, prema navodima medija, nema Joška Jorasa, koji i dalje tvrde da živi u Sloveniji.