Novosti
IZNOŠENJE OBRANE

Zdravko Mamić: Zaradio sam Dinamu 2,5 mlrd. kn
Objavljeno 17. travnja, 2018.

Vezani članci

POČINJE IZNOŠENJE OBRANE

Odbijeni Mamićevi dokazni prijedlozi

Braća Zoran i Zdravko Mamić, poreznik Milan Pernar te Damir Vrbanović u svojim obranama ponovili su da se ne smatraju krivima za izvlačenje 115,8 milijuna kuna iz NK-a Dinamo i za poreznu prijevaru u iznosu od 12,2 milijuna kuna.

Zdravko Mamić kazao je sudskom vijeću da ostaje u cijelosti pri svom prvom iskazu koji je dao 2015. godine u Uskoku.

- Nisam kriv. U optužnici se navodi da sam oštetio Dinamo. Pa kako? Preko odvjetnika, ovih kamermana, goluba?! Zar ne bi onda ovdje bili i Dejan Lovren i Luka Modrić, ako smo to učinili zajedno? 85 posto izvedenih dokaza, o kojima ste me, poštovani suče, jučer izvijestili, u vezi je s Milanom Pernarom. Kakve veze to ima s navodnim izvlačenjem novca iz Dinama? - pitao se iznoseći obranu Zdravko Mamić. Kazao je da pozajmica koju je Dinamo dao Zoranu Mamiću nije nikakav drugi dohodak, što je potvrdilo i Ministarstvo financija.

- Zoran je dobio pozajmicu od 24 milijuna kuna koju je vratio i još platio četiri milijuna kuna kamate. Da je to bio dohodak, Dinamo bi morao platiti porez na pozajmicu. Umjesto da budemo svi sretni i zadovoljni, dobili smo kazneno djelo - kazao je Zdravko Mamić.

“Potpisali smo ugovor o zastupanju i drugi o ulaganju. Ukupno smo potpisali tri ugovora i dva aneksa. Tijekom 2004. godine, nakon Lukina prelaska u Tottenham, potpisali smo sporazum aneksa samo zato što smo vidjeli da je njime novac trebao ići u inozemstvo. I s Lovrenom sam potpisao sporazum iz istog razloga”, pojasnio je Mamić.

- S Dejanom Lovrenom potpisao sam ugovor i aneks ugovora u vezi s transfernom odštetom u iznosu 50:50 posto 1. siječnja 2007. To sam ispregovarao s najtežim pregovaračem u životu, ženom zmajem, Dejanovom majkom Silvijom Lovren, zamalo me je istukla - kazao je Zdravko. Sudu je predočio i dokument s popisom igrača koji su dobili transfernu odštetu i prije nego što je on došao u Dinamo.

- To je bila ustaljena praksa. Jedino sam ja promijenio praksu da se novac isplaćuje u Hrvatskoj i odmah plaća porez i prirez, a ne u inozemstvu, kako je prije bila praksa. Dinamo je platio 20 milijuna kuna poreza i prireza na podjelu transfera Modrića i Lovrena. Kako sam ja to onda oštetio Dinamo kada sam doveo izbjeglice iz Obrovca (Luku Modrića, nap. a.) i Zenice (Dejana Lovrena, nap. a.) i oni su prodani za 24 i 9 milijuna eura, a vrijedili su 12,5 i dva milijuna? Osobno sam, prodajom igrača, klubu donio 2,5 milijardi kuna - kazao je Zdravko Mamić.

Osvrnuo se i na to što je njegov predmet delegiran u Osijek, tvrdeći da je to učinjeno bez ikakvog obrazloženja, ali da mu je i drago što je u Osijeku. Za zamjenike ravnateljice Uskoka Svena Miškovića i Tončija Petkovića tvrdio je da su neovlašeno potpisali njegovu optužnicu te im nije htio odgovarati na pitanja. “Ne želim im time dati nikakav legitimitet”, kazao je. Ponovio je i da je ovo suđenje politički montiran proces u kojemu je potrošen novac poreznih obveznika. “Više od 80 svjedoka, odvjetnici i vještaci mahom su iz Zagreba. Možete misliti koliko sve to košta”, dodao je Zdravko Mamić.

Poreznik Milan Pernar također je u svojoj obrani ponovio da nije kriv.

- Kategorički tvrdim da nije bilo Mamićeva pritiska na mene, niti sam primio ikakvo mito od njega. Nije istina da sam samoinicijativno uzeo u rad predmet Zorana Mamića nakon što je došla presuda Upravnog suda. Iskaz voditeljice ispostave Sanje Habijanić da sam to učinio neistinit je jer se htjela ograditi od svoje odgovornosti - naveo je u obrani poreznik Milan Pernar.

Damir Vrbanović u obrani je naveo da je u ovom sudskom postupku riječ o zlonamjernom tumačenju odnosa između kluba i igrača. “Dinamo je davao pozajmice i to je bio uobičajen pravni posao. Tako ju je dobio i Zoran Mamić, vratio, platio kamatu i u čemu je problem?” kazao je Vrbanović. S. Lacić

ISPRIKA ZA NEKOREKTNO PONAŠANJE

Iznoseći svoju obranu Zdravko Mamić u jednom se trenutku ispričao sudskom vijeću. “Sad je prilika da vam se ispričam za moje nekorektno i nespretno postupanje u sudnici. Znam da sam pogriješio, ali tanka je linija između slobode i pet do 10 godina zatvora. Zaslužio sam vašu kaznu, ali to što mi je predsjednik suda zabranio ulazak u zgradu suda je nezakonito, jer sam imao pravo biti na hodniku i bar tako pratiti raspravu u kontaktu sa svojim odvjetnicima”, kazao je Zdravko Mamić koji je zbog narušavanja reda u sudnici imao zabranu praćenja sudskih rasprava od rujna prošle godine, pa sve do ponedjeljka.

ZORAN MAMIĆ: OPTUŽNICA JE BESMISLENA

Iznoseći obranu kazao je kako se ne osjeća krivim. Ni on, kao ni ostala tri optuženika, nije želio odgovarati na pitanja Uskoka. Potvrdio je da je od Dinama dobio pozajmicu uz kamatu od četiri posto te da je platio i kamatu od četiri milijuna kuna dodavši: “Smatram da je Dinamo na tome zaradio, posudio sam novac od Lovrena i vraćao sam mu periodično i sve sam vratio.” Potvrdio je i da je komunicirao s Pernarom vezano uz porezni nadzor.

- Aneksi su potpisani s Modrićem i Lovrenom, čemu sam svjedočio. Učinili smo to da ih zadržimo u klubu. To je normalno u klubovima diljem svijeta, koji su danas maksimalno 30-50 posto vlasnici igrača, a ostalo je u vlasništvu menadžera i investicijskih fondova. Optužnica je besmislena - kazao je Zoran Mamić.