Novosti
VOJNA VJEŽBA LOGEX "ODRŽIVOST 18"

Ranjenici su zbrinuti, a tenkovi su dobili gorivo
Objavljeno 18. travnja, 2018.

Konvoj vojnih vozila, u kojem se nalazi i cisterna s gorivom, krenuo je na prvu crte bojišta, no dočekala ga je zasjeda. Cisterna je ipak uspjela proći prije pucnjave, pa zapovjednik donosi odluku da dio postrojbe odvodi dalje, jer riječ je o cilju visoke vrijednosti, procjenjujući da je dio snaga koji je ostao sasvim dovoljan da se odbrani – prva je to točka scenarija jučer na vojnom poligonu Gašinci održane vojne vježba LOGEX “Održivost 18”.

Riječ je o obuci logističkih postrojbi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske OS RH koja se provodi u svrhu podizanja razine osposobljenosti logističkih postrojbi brigade po svim elementima borbene logistike, kao i svih drugih postrojbi u korištenju te potpore. U vježbi je sudjelovalo, kako je istaknuo direktor vježbe, GOMBR-a HKoV-a, brigadni general Denis Tretinjak, oko 850 pripadnika spomenute postrojbe, koji se u vježbi izmjenjuju tijekom četiri dana. Tako će sve osoblje logistike, rekao je brigadni general, sudjelovati u vježbi i imati priliku uvježbavati svoje sposobnosti i funkcije.

Jedinstvena vježba

U nekoliko sati jučer su prikazane logističke funkcije kao što je opskrba svim klasama, održavanje, promet, zdravstvo, opsluživanje odnosno prehrana, postupci s ranjenima i poginulima, manje zamjene osoblja, dušobrižništvo, samozaštita snaga i drugo. Jedna od zanimljivijih scena bio je dolazak tenkova na punkt gdje su ih punili gorivom i streljivom, a vojnici su preuzimali i hranu i vodu. Na istom punktu postojala je mogućnost pružanja medicinske pomoći. Nakon toga, tenkovi stižu na prvu crtu bojišta, gdje počinje bitka. Ranjene su dvije osobe, jedna teže, jedna lakše, slijedi izvlačenje ranjenika. General Denis Tretinjak kaže kako je riječ o jedinstvenoj vježbi.

- Ovakva vježba jako puno znači za ovakvu brigadu jer uvježbavamo logističke funkcije koje su nekad možda i neopravdano zanemarene u uvježbavanju. Mi smo se prošle godine počeli uvježbavati u logističkim funkcijama jer smatramo da su jako važne. U povijesti je bilo nebrojeno primjera gdje su veliki vojskovođe zanemarili logistiku i zbog toga gubili ratove. Mi smo odlučili pokrenuti obuku u tom smislu i za sada imamo jako dobre rezultate - pojašnjava brigadni general Tretinjak, te dodaje: “Obuka je zamišljena tako da predstavlja jedan životni ciklus ulaska opskrbe kroz ulaznu točku u brigadu do krajnjeg korisnika, našeg vojnika u rovu, te u povratku, nažalost, ljudske žrtve i ranjenike koji stradavaju na bojištu, vraćamo se s crte bojišta do bolnice."

Evakuacija zrakom

Poručnica Veronika Jaković, zapovjednica Sanitetskog voda, zbrinula je ranjenike.

- Ovako i biva u situacijama gdje su ranjenici u rizičnim situacijama i u stanju životne ugroženosti. Zbrinjavanje mora biti brzo, prvo vitalne funkcije, po redu hitnosti i po vrsti ozljede možemo zahtijevati daljnju medicinsku evakuaciju zračnim putem, što je bilo u ovom jednom slučaju. Nažalost, imali smo jednog preminulog i jednog kojeg smo zbrinuli u civilnoj ustanovi, a medicinska evakuacija bila je zračnim putem - rekla je poručnica Jaković.

Maja MUŠKIĆ
VOJNIK Primio i posljednju pomast

Nažalost, teže ranjeni vojnik nije preživio. Vojni kapelan, fra Mato Vincetić udijelio mu je sakrament umirućih. “Liječnici vode brigu za zdravlje tijela, a svećenik ima zadatak voditi brigu o zdravlju duše i zato se njegova misija i zove dušobrižništvo. U tu svrhu svećenik se obilno koristi sakramentima Katoličke Crkve, gdje ste danas na konkretnom primjeru vidjeli podjelu sakramenta bolesničkog pomazanja, svete pomasti umirućima. Teško ranjenom vojniku podijelio sam sakrament bolesničkog pomazanja, gdje se on predaje milosti Gospodina Boga i njegovu naručju”, rekao je fra Mato pojašnjavajući kako je ovo simulirana scena vježbe, no da mu se s druge strane vojnici svakodnevno obraćaju sa svojim duhovnim potrebama.

Možda ste propustili...

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja