Sport
TOUR OF CROATIA

Osijek može biti ponosan kako je
dočekao i ispratio drage goste
Objavljeno 17. travnja, 2018.
Talijan Niccolo Bonifazio pobjednik je “slavonske etape”, od Osijeka do Koprivnice

Biciklistička karavana nije se dugo zadržala u Osijeku, ali je bila vrlo drag gost i pljeskom je ispraćena na dug put kroz Hrvatsku. Već treću godinu uzastopce biciklistički spektakl Tour of Croatia starta upravo u Osijeku, koji je tako postao tradicionalna polazišna točka avanture u trajanju od šest dana i više od 1000 km, a konačni cilj ima u nedjelju na zagrebačkom Trgu sv. Marka.

Nakon starta ispred konkatedrale na Trgu pape Ivana Pavla II. 130 biciklista u pratnji službenih osoba krenulo je u “đir gradom”, u revijalnom tonu provozali su se biciklisti Županijskom, Ulicom Republike i Europskom avenijom do drevne Tvrđe, a potom su se vratili u središte Osijeka i uputili prema Višnjevcu, gdje je bio i službeni start prve etape, duge 227 km, do Koprivnice.

Pobjeda Bonifazija

Iako su iz Osijeka krenuli po suhom vremenu, bicikliste je na većem dijelu “slavonske etape” pratila kiša i vjetar, vrijeme koje im nije omiljeno. No sve su redom to snažni i izdržljivi momci, pa vremenske neprilike nisu pokvarile ukupni doživljaj prve etape, u kojoj je pobijedio talijanski sprinterski specijalist Niccolo Bonifazio (Bahrain). Bonifazio je u zanimljivoj sprinterskoj završnici u središtu Koprivnice uspio za manje od pola kotača nadmašiti sunarodnjaka Andreu Guardinija (Bardiani CSF), a treće je mjesto zauzeo Rumunj Michael Eduard Grossu (Nippo Vini Fantini). Talijansku dominaciju u “slavonskoj etapi” upotpunili su i četvrti Riccardo Minali te peti Giacomo Nizzolo, koji su kroz cilj također prošli u vremenu pobjednika.

Kiša je smetala vozačima i u takvim uvjetima za bijeg iz kolone odlučila su se tek trojica - Slovenci Jon Božič i Matic Grošelj te Rumunj Emil Dima. Oni su se izdvojili iz pelotona već na 10. kilometru i bili u vodstvu sve do same završnice. Prvi je iz vodeće skupine otpao Dima, koji je nakon osvajanja brdskog cilja na Papuku odlučio pričekati glavnu skupinu i ostaviti dva Slovenca same na čelu. Božič i Grošelj imali su prednost više od dvije minute, sve do 30-ak kilometara prije cilja, no potom je peloton znatno ubrzao i počeo smanjivati razliku. Prvo je otpao Grošelj, a Božič je predvodio kolonu sve do osam kilometara prije cilja. Slijedio je ludi sprint, u kojemu su se u posljednjih 100 metara izdvojili Bonifazio i Guardini, a više snage u borbi jedan na jedan imao je Bonifazio. Bilo je ludo na cilju, ali i vrlo zanimljivo na startu u srcu Slavonije.

Bolje nego ikad prije

Osijek je ove godine podignuo letvicu još više. Nikada toliko gledatelja uz stazu, posebice na startu, gdje god su biciklisti prošli imali su podršku, a nije bilo ni nervoze vozača automobila zbog posebne regulacije prometa i nakratko zatvorenih prometnica. Gdje je peloton vozio vladala je dobra atmosfera i pokazala Osijek u najljepšem sportskom svjetlu. I ne samo Osijek nego i cijelu Slavoniju, jer sjajan doček biciklisti su imali i u Bizovcu, Našicama, Kutjevu, Orahovici, PP Papuk, Slatini, Čačincima... Valjda smo svi zajedno shvatili koliku grad na Dravi te ostala mjesta imaju čast što jedan tako veliki biciklistički spektakl prolazi kroz naš kraj. Atmosfera u utorak prijepodne na osječkim i slavonskim ulicama bila je doista svečarska i prava sportska. Ugledni gosti dočekani su i ispraćeni uz ovacije i pljesak, osmijeh i podršku.

- Osijek se pokazao odličnim partnerom i domaćinom prve etape, tako da nam je drago što utrka ponovno kreće iz ovog grada. Revijalni krug kroz Osijek je u svrhu toga da vozači “ne prolete” kroz grad, nego da u opuštenoj vožnji upoznaju prvu postaju te da se kadrovima iz helikoptera pošalje u svijet slika Osijeka, Kopačkog rita i ostalih okolnih mjesta - kazao je direktor Tour of Croatije Vladimir Miholjević.

Osijek i Slavonija mogu biti ponosni na ono što su utorak priredili biciklistima.

- Iznimna nam je čast što je baš naš grad prva postaja na utrci kroz Hrvatsku. Svim biciklistima želim jak vjetar u leđa tijekom šest dana - poručila je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš, koja je također dočekala i ispratila biciklističku karavanu na Trgu pape Ivana Pavla II. Uz nju je bio i prvi čovjek grada Ivan Vrkić, kao i Goran Ivanović, zamjenik župana osječko-baranjskog, te posebna izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića Darinka Jug.

Biciklistička utrka kroz Hrvatsku u prvom je redu sportski spektakl, a onda i turistički događaj, a posebna su priča kadrovi iz zraka. Helikopter s kamerama nadlijetao je Osijek, ali i Kopački rit, zatim cijelu dionicu “slavonske etape” i iz ovog kraja u gotovo 200 zemalja svijeta preko TV-a poslao ljepote Slavonije i Baranje.

Ivana LIOVIĆ
Prva etapa

1. Niccolo Bonifazio (Ita) 5:45,25 sati

2. Andrea Guardini (Ita) +′00 (u vremenu pobjednika)

3. Eduard Michael Grosu (Rum) +′00

4. Riccardo Minali (Ita) +′00

5. Giacomo Nizzolo (Ita) +00

12

tisuća eura stoje prosječno “pile” na kojima voze Giacomo Nizzolo, Gianluca Brambilla, Matej Mohorič, Radoslav Rogina...

Žana Gamoš

zamjenica gradonačelnika Osijeka

Osijek je grad sporta, grad biciklizma. Iznimna nam je čast što je upravo naš grad domaćin prve etape i što sve kreće upravo iz Osijeka

Od Karlovca do Zadra

Nakon “slavonske etape” i Koprivnice biciklisti odlaze prema Karlovcu, gdje je u srijedu start druge etape. Iz Karlovca karavana će preko Slunja, Rakovice, Plitvičkih jezera, Korenice, Gračaca, PP Velebita... voziti 234,5 km do cilja u Zadru.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike