Osijek
FESTIVAL ZNANOSTI

Više od 700 djece iz Slavonije na
jedan dan postalo znanstvenicima
Objavljeno 17. travnja, 2018.

Više od 700 vrtićaraca, osnovaca i srednjoškolaca iz čitave Slavonije posjetilo je u utorak na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu mnoštvo zanimljivih radionica organiziranih u sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti na temu “Otkrića”.

- Cilj je radionica približiti mladima znanost različitim eksperimentima, u kojima će aktivno sudjelovati s našim studentima i nastavnicima. Želja nam je da zavole naš fakultet i da im ostane u lijepoj uspomeni te da tako možda privućemo i buduće studente - kaže izv. prof. dr. sc. Stela Jokić, prodekanica za znanost, organizatorica događanja. Mali su budući znanstvenici tako otkrivali moći osjetila, boje u hrani, važnost voća i povrća u kemiji, elemente periodnog sustava, a za potrebe jedne radionice hodnici fakulteta bili su pretvoreni u veliki probavni sustav. U “Čudotovornom laboratoriju biljne kozmetike” vidjeli su na koji se način prave kreme, balzami za usne i dr., a u laboratoriju za tehnologiju ulja i masti zatekli smo prof. dr. sc. Tihomira Moslavca i studente kako vrtićarcima demonstriraju proizvodnju hladno prešanih jestivih biljnih ulja iz različitih uljarica, kao i proizvoda od njihovih nusprodukata.

- Riječ je o uljima namijenjenima za pripremu salata, ali i različitim proizvodima na bazi ulja, kao što su majoneze, dresinzi, margarini, namazi, maslaci - kaže prof. dr. sc. Moslavac. Mališani su imali priliku i kušati sezamovo, makovo, laneno i bučino ulje te ulje kikirikija.

- Najviše mi se svidjelo ulje kikirikija, koje sam probala prvi put u životu. Jako mi je fino i bučino ulje - kaže Tia Ružić (6) iz DV “Mak”. A u laboratoriju senzorskih analiza, uz gumene bombone, sokove i pudinge, testirali su svoja osjetila - otkrivali su kako miris, boja i okus utječu zajedno, kako nas mogu zavarati i kako jedno bez drugoga ne mogu, rekla je doc. dr. sc. Ivana Flanjak s Katedre za kakvoću hrane. “Jako je zanimljivo pogađati”, kazao je Gabrijel Ostajmer (10) iz OŠ “Vladimir Nazor” Đakovo. Festival znanosti na Fakultetu nastavlja se i danas brojnim predavanjima profesora.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike