Osijek
ENERGETSKA OBNOVA DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE U DRINSKOJ

Ministarstvo graditeljstva financirat će projekt s 7,2, a Županija s 4,8 milijuna kn
Objavljeno 18. travnja, 2018.

Početak tjedna počeo je za Dom za starije i nemoćne osobe u Drinskoj ulici dobrim vijestima – u jutarnjim ih je satima njihov osnivač - Osječko-baranjska županija, obavijestila da je dugoočekivani projekt Energetske obnove zgrade Doma uspješno prošao i da je odobren od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Riječ je o projektu prijavljenom u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

"Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja financirat će projekt energetske obnove zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Osijek sa 7.207.828,35 kuna, a preostali dio pokrit će Osječko-baranjska županija te time stvoriti još kvalitetnije uvjete života u najvećem domu za starije i nemoćne osobe na području naše županije", izvijestili su na FB stranicama iz Županije. Kontaktirali smo Natašu Tramišak, pročelnicu Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU-a, koja nam je otkrila detalje.

- Projekt je ukupne vrijednosti oko 12 milijuna kuna, što znači da će Osječko-baranjska županija iz vlastitog proračuna projekt sufinancirati s oko 4,8 milijuna kuna. Naime, maksimalan iznos sredstava koji se u okviru Poziva može odobriti iznosi 60 posto. Energetska obnova uključit će zamjenu stolarije, obnovu ovojnice, odnosno vanjske fasade zgrade s novim sustavom, promjenu postojećeg sustava grijanja i hlađenja gdje je potrebno, kako bi se postigle uštede energije veće od 50 posto, a u nekim zgradama kroz energetsku obnovu postići će se i do 80 posto uštede energije – kazala je za Glas Slavonije pročelnica Tramišak, dodavši kako je sljedeći korak potpisivanje ugovora pa raspisivanje javnih natječaja za izvođače radova i nadzor. Na početak prvih radova nakon čitave proceudere, ističe, valja se strpjeti bar još pola godine. Osječko-baranjska županija u okviru ovoga poziva prijavila je 30 projekata ukupne vrijednosti veće od 121 milijun kuna. Među tim su projektima i osnovne i srednje škole, domovi zdravlja i našička bolnica. Trenutačno je, kaže, pristiglo ukupno 14 odluka o pozitivnom ispunjavanju uvjeta, no o kojim je ustanovama konkretno riječ, saznat ćemo nakon donošenja odluke o sufinanciranju i potpisivanja ugovora. J. Pejaković

U DOMU ODUŠEVLJENI

Energetsku obnovu u osječkom Domu za starije i nemoćne s oduševljenjem su dočekali.

- To je velika stvar za naše korisnike kojima će nakon realizacije projekta zimi biti ugodnije i toplije, a ljeti podnošljivije tijekom vrućina. I sve to uz veliku uštedu energije, što će uvelike pomoći u financijskom poslovanju našoj ustanovi. Veselimo se novoj fasadi, stolariji i drugim instalacijama - komentirali su iz Doma na službenoj FB stranici.

STIGLE ODLUKE I ZA TRI ŠKOLE

- Riječ je o energetskoj obnovi OŠ J. J. Strossmayera u Đurđenovcu ukupne vrijednosti 10,1 milijun kuna, PŠ Vardarac, OŠ Lug, ukupne vrijednosti približno 580.000 kuna i OŠ Laslovo ukupne vrijednost 2,7 milijuna kuna - kaže pročelnica Tramišak.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike