Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Crobex peti tjedan zaredom gubi snagu
Objavljeno 18. travnja, 2018.

Prošlog tjedna nastavili su se negativni trendovi na domaćem tržištu kapitala. Indeks Crobex peti tjedan zaredom gubi snagu i potonuo je u petak na 1782 boda, što je njegova najniža vrijednost od kolovoza 2016. godine. Analitičare i ulagače zabrinjavaju niski prometi na Zagrebačkoj burzi, što izaziva osjećaj kao da su svi dionici digli ruke od domaćeg tržišta kapitala. To se najbolje osjetilo u petak kada se u redovnom prometu dionicama protrgovalo svega 1,9 milijuna kuna, što je jedan od najnižih dnevnih prometa u povijesti Zagrebačke burze. Inozemni ulagači koji imaju većinske pakete u hrvatskim tvrtkama drže svoj portfelj stabilnim, dok se fond menadžeri obveznih mirovinskih fondova probude sredinom mjeseca kada im na žiroračune pristignu značajni priljevi novca za mirovinske doprinose drugog stupa. S viškom sredstava na žiroračunu fond menadžeri nakratko utrče na tržište kapitala, međusobno razmijene nekoliko većih paketa blue chip domaćih dionica i brzo se povlače u stranu do iduće plaće. Ukupni redovni promet prošlog tjedna iznosio je 40,3 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 39,9 i obveznicama 0,4 milijuna kuna. Prosječan dnevni promet dionicama iznosio je 8,0 milijuna kuna, što je za 1,8 milijuna kuna ili 29,0 posto više nego tjedan ranije.

Kratkotrajni optimizam

Fond menadžeri su bili aktivni trgujući između sebe tijekom tjedna, jer su domaće tvrtke isplaćivale plaće. Fond menadžeri su u srijedu razmijenili paket povlaštenih dionica Adris grupe (3,0 milijuna kuna) te u četvrtak paket vrijednosnica Arenaturist Hospitality Group u vrijednosti od 10,6 milijuna kuna. Početak tjedna donio je na Zagrebačku burzu kratkotrajnu dozu optimizma, jer su cijene dionica u ponedjeljak i utorak porasle. Indeks Crobex dohvatio je u utorak 1811 bodova, ostvarivši rast za 0,6 posto. Srijeda je donijela loše raspoloženje među ulagače, jer su kao na traci zaredale negativne vijesti koje su potopile dionice. Tri su dana zaredom cijene dionica na Zagrebačkoj burzi padale i sve je dobilo svoj odraz u petak kada je indeks Crobex spušten na 1782 boda, uz simboličnih 1,9 milijuna kuna dnevnog prometa. Od dvadeset i dvije dionice u sastavu indeksa Crobex sedam vrijednosnica zabilježilo je rast i dvanaest pad cijene, dok su se HT, Kraš i Luka Rijeka zadržali na početnim tjednim razinama. Među rijetkim dionicama koje su uspjele zabilježiti tjedno povećanje cijene nalaze se Institut za građevinarstvo Hrvatske-IGH (rast za 1,2 posto), Jadroplov (rast za 0,7 posto) Arena Hospitality Group (rast za 0,7 posto) i Zagrebačka banka-ZABA (rast za 0,7 posto). Rast dionica na Zagrebačkoj burzi bio je gotovo simboličan. S druge strane među tjednim gubitnicima našlo se nekoliko vrijednosnica koje su zabilježile potpuni tjedni potop cijene. Među njima se nalaze Đuro Đaković Grupa (pad za 6,1 posto), Uljanik plovidba (pad za 5,9 posto), Viktor Lenac (pad za 5,7 posto) i AD Plastik (pad za 4,0 posto). Dionicama Arena Hospitality Group snažno se trgovalo u četvrtak kada je u blok prometu ostvareno 10,6 milijuna kuna, pri čemu je vlasnika promijenilo 24.781 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 430,00 kn.

Pad HT-a

Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 8,3 milijuna kuna, od čega se kroz blok transakciju u srijedu protrgovalo 3,0 milijuna kuna. Cijena povlaštene dionice Adris grupe spustila se u petak na 421,00 kn (tjedni pad za 3,2 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,3 milijuna kuna uz tjedno smanjenje cijene za 1,6 posto na 492,00 kn. Dionicama HT snažno se trgovalo u utorak kada se ostvarilo 2,1 milijuna kuna dnevnog prometa. Cijena dionice HT spustila se u petak na 161,50 kn, čime je izjednačila razinu s početka tjedna. Dionicama Valamar Riviera Poreč aktivno se trgovalo u četvrtak (2,2 milijuna kuna dnevnog prometa), a ostale dane obujam trgovanja bio je znatno skromniji. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 39,80 kn. To je za 0,80 kn ili 2,0 posto manje nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica povećala se na 112,39 indeksnih bodova (rast za 0,17 posto). Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

DOMAĆE TRŽIŠTE KAPITALA TONE SVE DUBLJE I DUBLJE U GLIB. HOĆE LI OBJAVA IZVJEŠTAJA DIONIČKIH DRUŠTAVA VRATITI OSMIJEH NA LICE ULAGAČA...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike