Novosti
“ZA REFORME ZA LJUDE”

Ne krivimo premijera, ali reforme su izostale
Objavljeno 16. travnja, 2018.

Iz zagrebačkoga parka Maksimir 1. svibnja bit će poslana snažna poruka prosvjednika. Spomenutog dana ondje će se održati prosvjedna povorka “Za reforme za ljude”, na koju je jučer iz Osijeka sindikate pozvao Savez samostalnih sindikata Hrvatske, zajedno s Maticom hrvatskih sindikata.

- Sedam je reformi koje tražimo. Podsjećam da je prošlogodišnja kampanja rezultirala promjenom zakona o minimalnoj plaći, koja je potom povećana za pet posto. Poslodavci sad ne mogu dodatke na plaću uračunavati u minimalnu plaću, nego je njoj dodati, dakle, uspjeli smo promijeniti zakon te promijeniti visinu plaća u mnogim kolektivnim ugovorima. To je naša ključna reforma i želimo da ju Vlada Republike Hrvatske provodi sa svih aspekata i ove i sljedećih godina. Mi ne krivimo postojeću vladu u Hrvatskoj, ni premijera Plenkovića, no smatramo da Vlada ne čini dovoljno i ne pokreće reforme koje bi osigurale da u Hrvatskoj radnici ostaju i da vide perspektivu. Političarima su puna usta reformi, svi ih zazivaju, no nitko ne kaže koji se zakoni trebaju promijeniti da bi bilo bolje – poručio je jučer iz Teritorijalnog ureda SSSH-a Osijek predsjednik SSSH-a Mladen Novosel, dodavši kako poslodavci moraju znati da se zajednička vrijednost mora drukčije dijeliti te da radnici moraju imati svoj dio, što će u konačnici dovesti do veće produktivnosti.

Osvrnuo se i na masovni odlazak hrvatskih radnika u inozemstvo, rekavši da su razlog premale plaće, ali i sreća da uopće pronađu posao te je kao primjer naveo Slavoniju, koja se suočava s tim dvostrukim problemom. Novosel je naglasio da više radnih mjesta, veći poticajni razvoj industrije te povećanje plaća mogu spasiti postojeće umirovljenike te one buduće da imaju veće mirovine i tako dostojanstveno žive.

- Tražimo provođenje reforme, no i snižavanje dobi za odlazak u mirovinu, kao i stopiranje penaliziranja radnika zbog prijevremenog umirovljenja, jer je takvo umirovljenje počesto rezultat diskriminacije starijih radnika od strane poslodavca. Oni koji su u dobi od 55 do 65 godina najviše su u problemu kako da dobiju posao pa pitam onda kako nema srama produžavati radni vijek radnicima, a radnici te dobne granice nisu poželjni - naglasio je Novosel, dodavši da odlazak u mirovinu mora težiti 60. godini života.

Te su reforme, kaže, ključne i Vlada se i ubuduće njima treba baviti, a Novosel iz Osijeka poručuje da se tim važnim elementima zahtjeva sindikati neće baviti samo u povorci, nego sve dok se ne stvore uvjeti da hrvatski građani mogu bolje živjeti.

Akcija najavljena za 1. svibnja počinje okupljanjem kod Radničkog doma (Trg kralja Petra Krešimira IV. 2) do 10.30, a potom, u 11 sati, povorka kreće prema parku Maksimir.

Marija MIHELIĆ
Javne službe prijete štrajkom

Ne počnu li u svibnju pregovori o povećanju plaća u javnim službama, sindikati javnih službi će nakon konzultacija s članstvom razmotriti mogućnost pokretanja sindikalnih akcija, uključujući i štrajk, zbog višegodišnjeg zaostajanja plaća u tim djelatnostima, najavio je u ponedjeljak predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Ribić je na konferenciji za novinare ocijenio da je zaostajanje plaća u zdravstvu, školstvu, kulturi i socijalnoj skrbi zabrinjavajuće, podsjetivši da je prosječna osnovica plaće u siječnju 2008. bila 5134 kune, a siječnju prošle godine 5272 kune. To je najveće zaostajanje plaća u Europi, tvrdi Ribić, pa je potreban rast plaća od 17 posto kako bi se vratile na pretkrizno razdoblje.

Možda ste propustili...

DAN PRIJE IZBORA

Kraj nastave do 18.30 sati

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila