Novosti
VOJNI SAVEZ I GOSPODARSTVO

Članstvo u NATO-u treba iskoristiti za bolje poslovanje
Objavljeno 17. travnja, 2018.

Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta organizatori su konferencije “NATO i gospodarstvo”, koja će se održati u srijedu u Opatiji, a namijenjena je tvrtkama koje žele poslovati s NATO agencijama.

Konkretno, predstavnici domaćih tvrtki moći će saznati više o poslovnim mogućnostima u okviru postupaka javne nabave NATO agencija - NATO Communications and Information Agency (NCIA) i NATO Support Agency (NSPA). Neke hrvatske tvrtke u proteklih devet godina hrvatskog članstva u NATO-u iskoristile su mogućnost poslovanja s tim agencijama. No HGK je ocijenio kako te mogućnosti treba još više iskoristiti. Zbog toga je predstavništvo HGK-a u Bruxellesu pokrenulo akciju i zajedno s hrvatskim diplomatskim predstavništvom pri NATO-u uspostavilo kontakt s predstavnicima obje NATO–ove agencije za javnu nabavu, kako bi se predstavnicima hrvatskih tvrtki dodatno objasnio proces poslovanja. Budući da je riječ o specifičnoj organizaciji, za poslovanje s NATO–om potrebno je ispuniti niz uvjeta, počevši od sigurnosnih.

- Drago mi je što su na našu inicijativu u Bruxellesu odmah reagirali Ministarstvo obrane i Ministarstvo gospodarstva - izjavio je Bruno Lopandić, zamjenik direktora predstavništva HGK-a u Bruxellesu.

Predavanja će održati visokopozicionirani službenici NSPA-a i NCIA-a. Osim s tvrtkama, poseban dio konferencije namijenjen je mogućnostima suradnje agencija s akademskom zajednicom.

NSPA spaja u jedinstvenu organizaciju NATO logistiku i pomoćne djelatnosti u postupcima javne nabave omogućujući integrirana rješenja za zemlje članice. NCIA je osnovana s ciljem jačanja NATO-a povezivanjem sastavnica, pružanjem sigurnih, suvislih, troškovno učinkovitih, interoperabilnih komunikacijskih i informacijskih sustava i usluga u potpori konzultacija, zapovijedanja i kontrole, omogućavanjem nadzora i izviđanja za NATO, gdje i kada je to potrebno.I.M.