Regija
CRPILIŠTE SIKIREVCI

Novih osam zdenaca brani istok Slavonije od restrikcije vode
Objavljeno 17. travnja, 2018.
Nastavljeni su radovi na osposobljavanju i puštanju u funkciju preostalih zdenaca na crpilištu kojim upravlja Vodovod i kanalizacija

VINKOVCI - Nakon što je početkom mjeseca završeno prespajanje cjevovoda vodovodnog sustava Slavonskog Broda s vodocrpilištem u Sikirevcima i obavljenog ispiranja samog cjevovoda, Slavonski Brod ponovno je dobio vodu iz vodocrpilišta Jelas koja je proglašena zdravstveno ispravnom, ali će dijelom primati vodu iz crpilišta Sikirevci kojim upravlja Vinkovački vodovod i kanalizacija. Iz VVK-a poručuju kako nema mjesta zabrinutosti da će zbog pojačane isporuke vode biti restrikcije na istoku Slavonije jer su u međuvremenu nastavljeni radovi na osposobljavanju i puštanju u funkciju preostalih zdenaca na crpilištu Sikirevci.

- S ukupno osam zdenaca dobili bismo još dodatnih 300 litara u sekundi i onda bismo uspjeli osigurati dovoljnu količinu vode i za Brodsko-posavsku i za Vukovarsko-srijemsku županiju - pojašnjava dipl. ing. stroj. Dražen Milinković, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, dodavši kako je u prvo vrijeme najvažnije u rad pustiti bar jedan zdenac i bez obzira na to što se određena količina vode isporučuje Slavonskom Brodu, građani Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije ne moraju se bojati redukcija vode budući da je VVK još prije poduzeo sve potrebne aktivnosti kako bi spreman dočekao i ovakve, izvanredne situacije.

Naime, VVK danas posjeduje vodospremu Vinkovci koja je rekonstruirana te pripremljena za ovakve situacije i može osigurati dovoljnu količinu vode za vršnu potrošnju grada Vinkovaca i naselja u općinama Jarmina, Markušica i Tordinci, a isto tako i vodospremu Retkovci koja daje dovoljnu količinu vode za naselja u općinama Vođinci, Stari Mikanovci i Ivankovo.

Možda šira javnost ne zna što su to vodospreme. Vodosprema je, kažu stručnjaci, građevina za spremanje i pričuvu vode u sklopu vodovodne mreže i glavna joj je zadaća izjednačivanje dnevnih oscilacija potrošnje i ostvarivanje stabilnosti pogonskih tlakova u mreži. Ovdje se voda skuplja u dijelovima dana ili noći kada je potrošnja najmanja, a služi u onim razdobljima kada je potrošnja povećana iznad srednje dnevne.

Vukovarski vodotoranj je prije Domovinskog rata imao ulogu vodospreme koje su se gradile u nizinskim predjelima, gdje nije moguće izgraditi ukopanu vodospremu na povišenu položaju iz koje bi voda u vodovod tekla prirodnim padom.

Miroslav FLEGO

300

dodatnih litara u sekundi dobilo bi se s 8 zdenaca i dovoljna količina vode

za dvije županije

spremni

VVK POSJEDUJE I VODOSPREME VINKOVCI I RETKOVCI

U vodospremi se voda skuplja u dijelovima dana i noći kada je potrošnja najmanja

Najčitanije iz rubrike