Osijek
TABLETI U VIJEĆNIČKIM RUKAMA

Hoće li gradski vijećnici
biti discipliraniji za
razliku od županijskih?
Objavljeno 17. travnja, 2018.

Nabavka ukupno 40 prijenosnih računala za potrebe rada Gradskog vijeća koštala je gradski proračun, s uključenim iznosom poreza na dodanu vrijednost, ukupno 87 tisuća kuna. Odnosno svaki od 37 gradskih vijećnika dobio je tablet vrijedan cca 1700 kuna. Njime su im materijali dostupni u digitalnom obliku, lagani su, na jednom mjestu mogu imati “pohranjenu” cijelu arhivu, naposljetku mogu pratiti sjednicu putem interneta...

U Gradskoj administraciji pak ovu mjeru pravdaju smanjenjem troškova za nabavku papira, printanja (i održavanja printera), rada na sortiranju isprintanog materijala, pa naposljetku i troška dostave materijala, jer se oni dostavljaju vijećnicima na kućne adrese. I u cijelosti su odustali od - papira.

No bit će zanimljivo vidjeli koliko će vijećnika, i koliko dugo, koristiti ovo tehničko pomagalo. Jer raniji primjer Osječko-baranjske županije pokazao je nešto posve drugačije.

U travnju 2015. godine, dakle za mandata župana Vladimira Šišljagića, vijećnicima su podijeljeni službeni tableti, a prvi put ova elektonička pomagala koristili su na 15. sjednici Županijske skupštine održanoj u srpnju.

Nekako u to vrijeme završeno je uređenje velike vijećnica (u kojoj se održavaju i sjednicu Županijske skupštine i Gradskog vijeća) pa su stvorene i tehničke pretpostavke za povezivanje na internet, svaki od vijećnika dobio je lozinku za besplatni pristup, a osigurana je i zadovoljavajuća brzina “surfanja”..., tako su se županijski, baš kako i sada gradski vijećnici, oslobodili (težine) tiskanih materijala.

No kako u Županiji nisu odustali od tiskanja, samo koji mjesec kasnije, gotovo su svi vijećnici zaboravili tablete i sa sobom su i dalje nosili pisane materijale.

- Moram priznati da mi je na papiru lakše pratiti tijek dnevnog reda, a imam i mogućnost zapisati ideje za raspravu ili repliku na papir, pravdao se tada jedan od (oporbenih) vijećnika. No čini se da je pogreška bila i u tome što su tableti bili darovani vijećnicima, pa su ih oni, kažu tako zli jezici, jednostavno ostavili doma svome podmlatku na uporabu... Poslije su iz županijskih stručnih službi, istina neslužbeno, priznali kako je to bio bačen novac...

U Gradu Osijeku su, dakle, izvukli pouku iz ovog primjera - pa su se odlučili u cijelosti izbaciti “papirnatu” opciju. Ali i zadržati tablete u svome vlasništvu, dakle vijećnicima su oni samo ustupljeni na korištenje. No kako (i) tablet ima veliku konkurenciju u (pametnim) mobitelima, za pratiti je koliko će ih vijećnika redovito koristiti. D. Kuštro

1700

kuna pojedinačna je cijena tableta koji su podijeljeni gradskim vijećnicima

U NAŠICAMA TABLETI OD 2013.

Podsjetimo ovom prigodom kako su prvi predstavnici lokalne vlasti na području Osječko-baranjske županije koji su dobili prijenosna računala bili gradski vijećnici Grada Našica. I to od srpnja 2013. godine. I još uvijek se njima koriste.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike