Osijek
STUDENTI I BIVŠI LOGORAŠI

Kod Spomen-obilježja Nemetin posadili rijetko i ljekovito bilje
Objavljeno 17. travnja, 2018.
Suradnja Poljoprivrednog fakulteta i bivših logoraša traje od 2012., kada su krenuli s EU projektom uređenja vrtova

Uz nemetinski spomenik podignut u spomen na najveću razmjenu branitelja i civila 14. kolovoza 1992. jučer je održana terenska radno-edukativna radionica uređenja okoliša.

Radionicu su organizirali članovi osječko-baranjske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora sa studentima smjera Hortikultura i polaznicima izbornog predmeta Oblikovanje krajobraza i dendrologija s Poljoprivrenog fakulteta u Osijeku s Alkom Turalijom, višom predavačicom i predstojnicom Katedre za agrikulturu i hortikulturu.

Damir Buljević, predsjednik HDLSKL-a OBŽ-a, kaže kako su se susreli da nastave jednu lijepu radionicu, druženje, i da ujedno nešto korisno naprave.

- Članovi našeg društva sa studentima provode radionicu koja je nastavak projekta Grundtvig koji smo ostvarili pri EU-u kada smo i ovo lijepo spomen-obilježje podignuli. Nastavak je to suradnje s mladim ljudima koji žele s nama kroz sadnju novog bilja i vrsta koje nestaju u našem okolišu vidjeti kako je to bilo tih godina rata slušajući naše razgovore i priče. Naime, ovdje je bila najveća razmjena u Domovinskom ratu, ovo je sjećanje na te hrvatske branitelje i civile. Spomen-obilježje podignuli smo 14. kolovoza 2007. u spomen na tu razmjenu. Sami dajemo doprinos da ga održavamo, ali naravno zahvalni smo Gradu Osijeku i gradskim poduzećima, ponajviše Unikomu jer nam pomaže održavati okoliš košenjem trave, sadnjom trajnica i zalijevanjem - kazao je Buljević koji se prihvatio posla s ostalim bivšim logorašima koji su se također okupili, a među njima bio je i Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Grada Osijeka.

Turalija je pojasnila kako suradnja traje od 2012. godine kada su krenuli s europskim projektom uređenja vrtova i parkova sa sedam zemalja iz Europe.

- Nastavili smo obilježavanje onoga što je zapravo sada sukladno s klimatskim promjenama koje dolaze i s našim okolišem koji se mijenja, s krajobrazom koji nestaje u smislu divlje prirode. Već godinama uzastopce biljne vrste koje vidimo da nestaju ili su ugrožene brzom urbanizacijom ili intenzivnom poljoprivredom selimo na naše gredice i vrtove. Ova mala lokacija je mjesto na kojemu to već niz godina uspješno radimo. Sve što razmnožimo na ovaj način postoji već u našim vrtovima. Ove godine sjedinjujemo još jednu akciju a to je “Vrt moje bake”, te imamo kombinaciju biljaka iz prirode i onih starih biljnih vrsta kao što je recimo zečje uho ili “stachys”koje se jako lijepo održalo u vrtovima naših baka, to jest u tradicionalnim vrtovima diljem Slavonije i Baranje. Imamo i Menthu piperitu, Melilotus officinalis, Anhuzu” isto iz prirode i također Verbascum nigrum. Dakle, to su biljne vrste koje su i ljekovite - pojasnila je Turalija dodajući kako rad s biljkama opušta i da zapravo svi koji su prošli strahote rata na neki način vole vrtlariti.

- I medicinski je dokazano da rad s biljem liječi jako puno tegoba, ali i psihičke bolesti i stresove - pojašnjava Turalija.

Darko PEJIĆ
VIŠE NEMA OPASNOSTI OD MINA

Marijan Gubina, jedan od mještana nesrpske nacionalnosti iz općine Erdut koji su na jučerašnji dan prije 27 godina protjerani iz svojih domova preko minskih polja iz okupiranog na slobodni teritorij kod Nemetina gdje su bili hrvatski obrambeni položaji, priključio se radionici, ali prisjetio se 16. travnja 1991. kada je preživio rekavši da taj dan slavi kao svoj drugi rođendan, kao i sedamdesetak njih s kojima je prošao istu kalvariju tog dana. “27 godina nakon prolaska kroz mine sada ovim dijelom sigurno hodamo”, kaže Gubina.

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu