Sport
SPORTSKA PRIČA IZ MAKEDONIJE

Nije htio nitko od domaćih pa Rus donio novac i Vardar poletio
Objavljeno 16. travnja, 2018.
Nakon rukometa, bogati Samsonjenko “ušao” i u NK Vardar s kojim ima velike euroambicije

Starije generacije stanovnika Skoplja sigurno pamte datum 26. srpnja 1963. kada je tada glavni grad Socijalističke Republike Makedonije pogodio razoran potres u kojemu je poginulo više od tisuću ljudi. Sadašnje generacije sigurno će točno znati gdje su bile 4. lipnja 2017. kada je naš Ivan Čupić s desnog krila u Koelnu postigao pogodak PSG-u koji je rukometašima Vardara donio naslov prvaka Europe. Dan kasnije u autobusu bez krova na putu prema Trgu Makedonije gdje se nalazi veliki spomenik Aleksandru Makedonskom igrači Vardara prošli su kroz skopska trijumfalna vrata, jednu od građevina koja danas krasi ili narušava izgled, kako tko gleda, središta Skoplja načičkanog brojnim spomenicima i slično kičastim građevinama.

Ništa bez Hrvata

Značajne uloge u europskom Vardaru imaju i Hrvati Luka Cindrić, kojemu je nastup na Final fouru u dresu Vardara donio naslov europskog rukometaša godine, zatim Igor Karačić, koji crveno-crni dres nosi već šestu godinu, te već spomenuti ljubimac “Komita”, navijača Vardara, Ivan Čupić. No, koliko god to smatrali i hrvatskim uspjehom, ipak je uspjeh Vardara makedonska priča koju je ostvario veliki sportski brend. Istina, s jakim ruskim vjetrom u leđa. Naime, Vardar kao rukometnog diva stvorio je Sergej Samsonjenko, ruski poduzetnik, koji je 2013. godine nakon Ženskog rukometnog kluba Vardar preuzeo i njegovu mušku sekciju. A djelomične “zasluge“ za to ponovno ima jedan Hrvat. Naime, uz Vardar (rijeku) počeo je rasti još jedan rukometni klub, Metalurg, iz skopskog naselja Avtokomanda. Stvoreno je veliko suparništvo, ali je tada vladao nekakav džentlmanski sporazum da dva kluba imaju otprilike slične budžete i da ne idu u nebo. No, sve je “probijeno“ dolaskom Line Červara na klupu Metalurga, pa je njegov gazda jedan od najbogatijih Makedonaca Minčo Jordanov značajno podigao proračun. Tadašnji predsjednik Vardara, kasniji predsjednik SEHA lige Mihajlo Mihajlovski, shvatio je kako to neće moći pratiti pa je uz politički blagoslov i podršku krenuo nagovarati Samsonjenka na preuzimanje muškog kluba. Ključan detalj, kažu, koji je Rusa iz Rostova “izuo iz cipela“ bio je kada je došao u dvoranu Kale na finale makedonskog prvenstva. Vardar ga je osvojio i kada je Samsonjenko vidio snažnu energiju i emociju, ulijetanje na parket navijača i veliko slavlje, shvatio je kako bi mu preuzimanje muškog kluba moglo biti jako dobro za stvaranje imidža. Naravno, bilo je onih koji su bili skeptični tvrdeći kako Samsonjenko ima drukčije namjere, a ne sportski progres. No, prosječnom navijaču Vardara bilo je važno da klub raste.

Limena kutija

Pravi i jedini otpor dogodio se kada je Vardar dobio na upravljanje i raspolaganje dvoranu koju su Skopljanci zvali “Limena kutija“ u naselju koje se zove Aerodrom (nekada je tamo bio poljoprivredni aerodrom). Bez obzira na to što je stara dvorana Kale bila preuređena, ona nije zadovoljavala uvjete Lige prvaka. Kao javno-privatno partnerstvo, Vardar, odnosno Samsonjenko, dobio je na raspolaganje “limenku“. Sagradio je prekrasnu dvoranu koja je nazvana po makedonskom revolucionaru Janetu Sandanskom. Oko dvorane su lijepi teniski tereni, a praktički u sklopu nje je i hotel s četiri zvjezdice nazvan Russia. No, otpor se dogodio jer je to bio dom košarkaša MZT-a, čiji navijači “Family Aerodrom“, uglavnom nastanjeni u tom skopskom naselju, nisu skloni najvećem makedonskom sportskom brendu, a kao košarkaški navijači nisu skloni ni rukometu. Dogovoreno je da MZT i dalje koristi novu dvoranu, no njegovim navijačima nije sjelo što su sve stolice u njoj u Vardarovim crveno-crnim bojama. Stoga se tijekom susreta MZT-a sve stolice prekrivaju plavim najlonima ili presvlakama!

Okrenut nogometu

Rukometni Vardar ipak je bio Samsonjenkov korak prema preuzimanju i istoimenog nogometnog kluba, u koji je zasjeo prije dvije godine. Nogometni klub iz Skoplja je i prva asocijacija na Sportsko društvo Vardar, to je klub koji je u bivšoj državi iznjedrio sjajne nogometaše, posebno napadače poput Vasila Ringova ili Darka Pančeva, po kojemu se danas lanac makedonskih kladionica simbolično zove “Zlatna kopačka“. Već je i s nogometnim klubom ostvaren prvi rezultat, Vardar se plasirao ove godine u Europsku ligu. I to je tek početak.

- Biti na čelu rukometnog kluba odlično je za stvaranje imidža poslovnih ljudi. Samsonjenko je danas prepoznatljiva ličnost u cijeloj regiji, no pravi biznis i velik novac vrte se u nogometu - rekao nam je kolega novinar Goran Antevski.

Iz Skoplja: Krešimir LACKOVIĆ
Stadion, kamp, podizanje ugleda...

Bogati Samsonjenko nastavlja s projektima, rukometnim i nogometnim. Ima u planu gradnju nogometnog stadiona do deset tisuća mjesta jer Vardar trenutno iznajmljuje nacionalni stadion Filipa II. Makedonskog, na kojemu je prošlog ljeta odigran Super kup između Reala i Manchester Uniteda. Gradi se stadion, nogometni kamp, a cijelo vrijeme podiže se ugled i kvaliteta na svim razinama gradskog sportskog brenda. Djeluje li vam to poznato?

Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

MEĐUŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSIJEK-VINKOVCI

Vodeći trojac traži bodove na gostujućim terenima

Najčitanije iz rubrike