Svijet
RUSIJA NIJE USPJELA UVJERITI VS UN-A

Napad na Siriju samo je priprema za Iran?
Objavljeno 16. travnja, 2018.

Vezani članci

SVE BLIŽE GLOBALNOM SUKOBU

SAD spreman na avanturu u Siriji?

Udari zrakoplova i projektila po sirijskim vojnim metama bili su ciljani odgovor Zapada, nakon što je 7. travnja na grad Dumu izvršen kemijski napad koji se pripisuje sirijskim vlastima, a u kojemu su ubijeni deseci ljudi.

Zapadne sile za napad optužuju sirijsku vladu i njezine saveznike Rusiju i Iran, koji niječu da se napad uopće dogodio. Sirijski režim osudio je akciju kao "barbarsku i okrutnu agresiju" Zapada, kako bi se spriječila Organizacija za zabranu kemijskog oružja, koja je u subotu trebala početi istragu u Dumi o navodnom napadu.

Zračni udari SAD-a, Britanije i Francuske bili su usmjereni na ciljeve u Siriji u kojima su bili materijali koji su se mogli upotrijebiti za proizvodnju kemijskog oružja, s obzirom na to da su postojale informacije da su sarin i klor korišteni u posljednjem napadu kemijskim oružjem u Siriji, izjavio je u subotu visoki dužnosnik američke administracije.

Rusija nije u subotu uspjela uvjeriti Vijeće sigurnosti UN-a da osudi napade SAD-a, Velike Britanije i Francuske na Siriju zbog navodnog kemijskog napada i za svoj nacrt rezolucije dobila je potporu samo Kine i Bolivije.

Nisu pričekali istragu

Vijeće sigurnosti sastalo se u subotu na zahtjev Rusije peti put o Siriji nakon navodnog kemijskog napada na Dumu prije tjedan dana. SAD, Francuska i Velika Britanija ispalile su zbog tog napada u subotu u zoru 105 projektila na lokalitete povezane sa sirijskim programom kemijskog oružja. "Zašto niste pričekali ishod istrage koju ste zatražili?", pitao je nakon glasanja ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia. Optužio je SAD, Francusku i Britaniju da su "demonstrirali otvoreno nepoštivanje međunarodnog prava". "Nadam se da će se usijane glave ohladiti i da će to biti to", rekao je novinarima. Istražitelji Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) nalaze se u Siriji i u subotu su trebali početi istragu navodnog kemijskog napada. Rusija i Sirija tvrde da ne postoje dokazi da se takav napad doista dogodio. SAD, Francuska i Britanija branili su pred Vijećem sigurnosti svoju vojnu akciju kao legalnu. "Uvjereni smo da smo osakatili sirijski program kemijskog oružja. Spremni smo ustrajati u takvom pritisku ako sirijski režim bude toliko nerazborit da testira našu volju", rekla je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley. "Ako sirijski režim ponovno upotrijebi taj otrovni plin, SAD je spreman pucati", rekla je. U obraćanju Vijeću sigurnosti, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je sve države na "suzdržanost u tim opasnim okolnostima i izbjegavanje bilo kakvih poteza koji bi mogli eskalirati situaciju i pogoršati patnje sirijskog naroda".

Osam zemalja glasalo je protiv ruske rezolucije, a Peru, Kazahstan, Etiopija i Ekvatorijalna Gvineja bili su suzdržani. Da bi bila usvojena, rezolucija mora dobiti devet glasova "za", a Rusija, Kina, Francuska, Britanija i SAD ne smiju uložiti veto. Vijeće sigurnosti u utorak nije usvojilo tri nacrta rezolucije o kemijskim napadima u Siriji. Rusija je uložila veto na američki prijedlog rezolucije, a nisu prošla ni dva ruska prijedloga.

U međuvremenu je izraelski ministar Yoav Gallant, član sigurnosnog kabineta, izjavio kako su napadi na Siriju predvođeni SAD-om "važan signal" Iranu, Siriji i libanonskoj vojnoj organizaciji Hezbollah.

Poruke iz Izraela

"Korištenje kemijskog oružja prelazak je crvene linije koju čovječanstvo više ne može tolerirati", komentirao je na Twitteru Yoav Gallant, član sigurnosnog kabineta. "Američki napad važan je signal osovini zla - Iranu, Siriji i Hezbollahu", ocijenio je.

Drugi izraelski dužnosnik rekao je da je Izrael bio unaprijed obaviješten da će se napadi dogoditi. Na pitanje koliko unaprijed, odgovorio je: "Između 12 i 24 sata, mislim." Na pitanje je li Izrael pomogao u odabiru meta za napad, dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je: "Ne, koliko ja znam." Premijer Benjamin Netanyahu pozdravio je napade, rekavši kako su "SAD, Francuska i Velika Britanija pokazale da njihova predanost nije ograničena samo na načela".

"Predsjedniku Bašaru al-Asadu trebalo bi biti jasno da njegovi bezobzirni napori da zadrži i koristi oružje masovnog uništenja, njegovo nemoralno kršenje međunarodnog prava i pružanje baze Iranu i njegovim saveznicima ugrožavaju Siriju", rekao je Netanyahu u priopćenju.

Vuk TEŠIJA/H
SAD zahvalio Hrvatskoj što je poduprla napade u Siriji

Američko veleposlanstvo u Zagrebu zahvalilo je u subotu Hrvatskoj što je poduprla napade zapadnih saveznika na sirijski kemijski program. "Zahvaljujemo hrvatskoj Vladi na potpori akcijama SAD-a, Velike Britanije i Francuske protiv upotrebe kemijskog oružja", rekao je u priopćenju američki veleposlanik Robert Horst. Istaknuo je da su napadi odgovor na akcije sirijskog režima, a ne provokacija protiv Rusije ili njezinih snaga u Siriji. "Rusija, međutim, ne može tvrditi da je odgovorni član međunarodne zajednice ako ne osuđuje upotrebu kemijskog oružja i ne poduzima nikakve mjere da to spriječi. Pozivamo Rusiju da počne podupirati nevine muškarce, žene i djecu Sirije, koji stradavaju od kemijskog oružja", rekao je američki veleposlanik u Zagrebu. Hrvatska je u subotu poduprla partnere i saveznike "u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva."H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike