Mozaik
SALON FOTOGRAFIJE VINKOVCI 2018.

Prva nagrada Emici Elveđi
Objavljeno 15. travnja, 2018.

Emica Elveđi osvojila je prvu nagradu na Salonu fotografije Vinkovci 2018. za fotografije “Iz ratne tame u svjetlo budućnosti”, drugu Branko Galičić za fotografije “Imperfect moments”, a Mirko Menalo treću nagradu za fotografije “Labirint” dok je pet autora pohvaljeno. Nagrađenima su priznanja uručena jučer u Galeriji fotografije na Meraji kada je i postavljena izložba fotografija svih 15 izabranih autora. Selektor Salona Vinkovci 2018., diplomirani filmski snimatelj Stanko Herceg, za izložbu je, od prijavljenih 106 autora, odabrao fotografije 15 autora.

- Ovogodišnji je selektor veliki dokumentarist i moj uzor, Stanko Herceg, i dobiti nagradu od takvog čovjeka za mene puno znači. Tema mojih fotografija je Vukovar, vodotoranj, vječna i neiscrpna tema iz svih kutova. Nemam nekih planova za budućnost i sudjelovanje na natječajima fotografije i kod mene sve ide nekako usputno. Kada imam dobru fotografiju, pošaljem je, kada nemam, ne pošaljem. Vinkovački Salon fotografije napriznatiji je salon fotografije i već biti uvršten na izložbu je velika nagrada svakom fotografu. Fotografijom se bavim pola života, 20 godina sam u novinarstvu kao fotoreporter, a i prije toga sedam-osam godina sam se družila s fotografijom - rekla je prvonagrađena Emica Elveđi.

Od izabranih fotografija za izložbu ravnopravno su pohvaljene fotografije Snježane Bratanović, Ivana Došena, Nede Rački i Davorke Trbojević. Ostali autori uvrštenih fotografija su Suzana Bota, Jurica Galić, Diana Junaković, Lidija Kuhar, Ankica Molnar Ursić, Mirjana Porupski, Damir Rajle i Krunoslav Večenaj.

- Fotografija je pojam ženskog roda, no njezine protagoniste imamo običaj isticati u muškom rodu - fotografi. Ne želeći praviti razlike, ali neizbježno se hvatajući u tu zamku, pri razdvajanju pojmova fotografi i fotografkinje ili onu drugu izradu statistike u obliku tablice uobičajenu za Salone fotografija. No, na prvi pogled, baš na tu drugu stranu koja se krije iza fotografija, otkrivamo fotografkinje, njih većinu u izboru za ovogodišnji vinkovački Salon. Je li ovogodišnji Salon - salon fotografkinja? Naravno da nije. Provodeći selekciju radova anonimno, pod oznakom rednog broja prijave, selektor Stanko Herceg nije mogao znati koji se autor/ica krije iza fotografija. Kao i u prijašnja dva navrata selektiranja na Salonu fotografije u Vinkovcima 2012. i 2013. držao se prvotno istaknutog kriterija “kako je”, a ne “što je” fotografirano. Promišljanje i pravilno fotografsko-likovno izražavanje proces je kojemu treba ozbiljno pristupiti i sustavno ga izučavati. Eksperimentiranje unutar neznanja raznim ponuđenim alatima sigurno je zabavna, ali ujedno i “opasna igra” za razvoj i pravilnu upotrebu fotografije. Uspjeh i veći dometi današnjih fotografskih kreativaca ne leži u demokratičnosti, masovnosti, agresivnosti, tehničkoj savršenosti i milijunima piksela, nego u povratku likovnosti, promišljanju i dobroj ideji. Nije toliko važno što, nego kako snimati – kaže Dražen Bota, predsjednik Fotokluba Vinkovci, organizator Salona fotografije dodajući kako je Salon pokrenut u Vinkovcima 2000. u svrhu promocije hrvatske fotografije i vinkovačkih autora, a nastavak je tradicije izlaganja fotografija u Vinkovcima koja traje od početka 50-ih prošlog stoljeća i nastavlja se na natječajne izložbe Vinkovci 1981. - 1990. M.Flego

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike