Osijek
DOBRE VIJESTI IZ CENTRA ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE “IVAN ŠTARK”

Država preuzela financiranje poludnevnog boravka za 20 korisnika starijih od 21 godine
Objavljeno 16. travnja, 2018.

Iz Centra za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” iz sustava skrbi uskoro izlazi do sada najveća skupina korisnika starijih od 21 godinu. Pojavila se bojazan da će skrb o ukupno 20 štićenika u cijelosti ponovo prijeći na brigu roditelja.

O toj se temi raspravljalo i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, gdje je, između ostalog, pokrenuta i inicijativa za provedbu dodatne brige oko uskoro bivših štićenika Centra “Ivan Štark”. Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, rekao je da je o problemu upoznata i Vlada RH (na sjednici u Osijeku u prosincu prošle godine) te poručio da će to pitanje biti riješeno. Štoviše, to se već i dogodilo! Naime, prema riječima Edith Lemal, ravnateljice Centra “Ivan Štark”, na njihovu je adresu stiglo rješenje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kojim se potvrđuje da će država financirati smještaj za 20 korisnika.

- Rješenje je stupilo na snagu još početkom godine, a trenutno imamo 40 takvih korisnika, te je financijska situacija poboljšana u odnosu prema prošloj godini. Naime, u 2017. godini Grad i Županija u jednakom su omjeru financirali smještaj za 20 korisnika, točnije, njihov poludnevni boravak, što se odnosilo na redovite, materijalne i troškove prehrane. Od 1. siječnja Ministarstvo je, uz postojećih 20, koje je financiralo prošle godine, prihvatilo i financiranje spomenutih 20 štićenika te je sada ono riješeno za njih ukupno 40 – objasnila je Lemal, dodavši da je program poludnevnog boravka za štićenike starije od 21 godinu donesen još davne 1985. godine.

Međutim, tu ne završava pitanje smještaja korisnika koji su napunili 21 godinu, pa tako Lemal kaže da ih je na čekanju ukupno devet, a s 1. rujna 2018. bit će ih deset. Oni poludnevni boravak čekaju u svojim kućama.

- Svih 40 korisnika redovito je uključeno u dvije radionice poludnevnog boravaka te je bilo upitno samo financiranje. Međutim, otkako je Ministarstvo to pitanje preuzelo na sebe, sve je riješeno, na naše veliko zadovoljstvo - poručila je Lemal.

Marija Mihelić

Uskoro novi prostor u Briješću

Radionice programa poludnevnog boravka održavaju se na dvije lokacije. Tako 20 korisnika u dobi od 21 do 60 godina polazi radionice na Drinskoj 12b, u matičnom objektu Centra, a preostalih 20 u Dugoj ulici 66 u Briješću. “Za koji dan svečano ćemo otvoriti još jedan prostor u Briješću i ondje će biti smješteno novih 20 korisnika”, najavila je Lemal. Uređenje, odnosno dogradnju i opremanje, zajednički su prošle godine financirali Grad i Županija.

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike