Regija
PREDSTAVLJENA KNJIGA VIŠNJE STAREŠINE

Zašto Vukovar Haaškom sudu nije bio krunski slučaj za brojne zločine KOS-a?
Objavljeno 15. travnja, 2018.

VINKOVCI

“Hrvati pod KOS-ovim krilom – Završni račun Haaškog suda”, u nakladi AVID MEDIJE i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, naslov je nove knjige hrvatske novinarke i publicistkinje Višnje Starešine, predstavljene u dvorani vinkovačkog ogranka Matice hrvatske. Uz autoricu, govorili su teolog, komunikolog i novinar Ivica Šola i predsjednik vinkovačkog ogranka MH Dražen Švagelj.

Autorica u knjizi nastoji dati završni račun i prikazati rezultate rada Haaškog suda pa je knjiga vodič kroz politički motivirane optužnice, manipulacije i krivotvorine, montirane procese i iznenađujuće presude. Starešina je scenaristica i redateljica dokumentarca “Zaustavljeni glas” o vukovarskom novinaru Siniši Glavaševiću, ali i o svim žrtvama odvedenima iz bolnice i ubijenima na Ovčari, pa i o sudbini francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicollieraa. U dokumentarcu analizira i detektira zločince koji su izravno odgovorni za odvođenje ranjenika i civila iz bolnice pa donosi imena i fotografije “časnika” KOS-a koji su bili specijalisti za odvajanje, a taj se zločinački postupak u slengu kosovaca naziva trijaža.

- Nastojala sam u knjizi dekodirati zašto se i kako se dogodilo to da je Vukovar - koji je trebao biti krunski slučaj Haaškog suda, uz Srebrenicu, a ispočetka je izgledalo da se ide u tom smjeru, gdje se vrlo lako moglo dosegnuti cijeli zapovjedni vrh JNA, cijelu Kontraobavještajnu službu JNA, krnje Predsjedništvo i vodstvo Srbije - zašto se dogodilo da je njihova odgovornost za zločin u Vukovaru poništena. I slučaj Vukovarska bolnica sveden je na masovnu grobnicu Ovčara i odgovornost je prebačena na paravojnike i lokalnu vlast. Preko Haaškog suda, KOS, čiji se šef, general Aleksandar Vasiljević, koji se od zločinca prometnuo ne samo u prijatelja nego i u suradnika Suda, vodio je “rat poslije rata” pretvarajući agresiju na Hrvatsku i međunarodni oružani sukob samo u oružani sukob. To se onda može tumačiti i kao građanski rat te otkloniti odgovornost od stvarnih krivaca, planera i nalogodavaca zločina. Posljedice su višeslojne i dalekosežne – rekla je Starešina, dodavši kako postoji razlika između Srebrenice i Vukovara, iako je očito kako je riječ o istoj metodologiji i istom mehanizmu likvidacije – u oba zločina prepoznatljiv je rukopis KOS-a.

Šola drži kako je kroz KOS na Haaškom sudu u kontekstu međunarodne pravde stvarnost dovedena do apsurda, što autorica knjige dokazuje u radu koji je dokumentiran i pisan spojem publicističkog stila i znanstvenog faktografskog pristupa. Šolina je teza kako onaj tko tvrdi da Haaški sud ne piše povijest – ne govori istinu.

- Ni jedan povjesničar neće moći zaobići ono što je rekao Haaški sud. Knjiga Višnje Starešine važna je jer dekodira ono što se dogodilo, hrabro se fokusirajući na ono što je ispod vode, a to su obavještajne službe u sprezi s kontraobavještajnim grupama, koje su KOS i Vasiljević pripremali već pri raspadu Jugoslavije 80-ih, a koji su i danas vrlo aktualni – upozorava Šola.M.Flego

Ni jedan povjesničar neće moći zaobići ono što je rekao Haaški sud. Knjiga Višnje Starešine važna je

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura