Regija
MILIJUNI KUNA ZA PROJEKTE

Kod tržnice će biti sagrađen kružni tok
Objavljeno 16. travnja, 2018.

BELI MANASTIR

Jedini baranjski grad bit će bogatiji za jedan kružni tok. Nakon raspisivanja javne nabave bit će sagrađen na križanju Školske i Ulice kralja Zvonimira, u neposrednoj blizini gradske tržnice.

MUP sufinancira

Procijenjeno je, naime, da je ovo jedno od frekventnijih i kritičnijih mjesta u gradu.

- Ministarstvo unutarnjih poslova na našu je prijavu na natječaj za sanaciju kritičnih mjesta u prometu odobrilo projekt gradnje kružnog toka na raskrižju Školske i Zvonimirove. Sporazum s MUP-om već je potpisan, a riječ je o investiciji vrijednoj približno 400.000 kuna - kaže gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob. Naglašava kako će MUP, od ukupnog iznosa, gradnju kružnog toka sufinancirati s 80 posto, dakle s približno 280.000 kuna. Novi kružni tok samo je dio cestovnih planova za ovu i iduću godine. Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području grada Belog Manastira za tekuću godinu, kojim je obuhvaćeno mnogo projekata važnih, prije svega, za cestovnu infrastrukturu, te onu vezanu uz gospodarenje komunalnim otpadom, “težak” je gotovo 20 milijuna kuna, čemu treba dodati i 3,6 milijuna kuna za gradnju pješačko-biciklističke staze u sklopu projekta Bike & boat, početak radova na uređenju središta Branjinog Vrha te postavu novih igrala na dječjem igralištu u naselju kod bazena.

Koridor otvoren

- Najveća stavka u okviru ovog programa zasigurno je iznos od 16,4 milijuna kuna planiranih za građenje i održavanje nerazvrstanih cesta - kaže Rob. Napominje kako će od ukupno planiranih sredstava 9,2 milijuna kuna biti utrošeno za sanaciju i gradnju (novog) dijela Ulice Vladana Desnice, koja će u budućnosti biti spojena s Ulicom kralja Zvonimira. Podsjetimo, nedavno je obavljena jedna od posljedenjih predradnji nužnih za početak radova. Iz ruševne kuće u gradskom vlasništvu u Ulici kralja Tomislava, naime, preseljena je obitelj koja je tamo živjela. Kuća je srušena, čime je koridor do Zvonimirove ulice postao otvoren. Odluku o sanaciji Ulice Vladana Desnice u gradskoj upravi obrazlažu nedovoljnom širinom ulice i nedostatkom uvjeta za sigurno odvijanje dvosmjernog prometa. Uz sve to, na dijelovima ulice potpuno nedostaje nogostup. Rekonstrukcijom će se postići ugodnije i sigurnije prometovanje u cijeloj ulici, u dužini od 930 metara na postojećem dijelu te bolja protočnost prometa kroz slijepi dio Ulice kralja Zvonimira, izvođenjem produžetka ulice u koridoru od Ulice kralja Tomislava do Ulice kralja Zvonimira, u dužini od 140 metara. Nisu zaboravili u gradu ni sanaciju Preradovićeve ulice, također jedne od frekventnijih u gradu, a koja je već godinama u katastrofalnom stanju. Za uređenje Preradoviće planira se utrošiti dva milijuna kuna, za rekonstrukciju Ulice dr. Franje Tuđmana 4,5 milijuna kuna, potom 400.000 kuna za spoj Planinske i Petra Zrinskog, 300.000 kuna za sanaciju kolnika u Ulici Augusta Šenoe... Gotovo 12 milijuna kuna potrebnih sredstava za navedene i ostale cestovne projekte osigurano će biti iz strukturnih fondova EU-a preko Intervencijskog plana. Svemu treba dodati i 150.000 kuna za sanaciju vinskih cesta i poljskih putova, što će biti osigurano prodajom poljoprivrednog zemljišta.

Ivica GETTO
Postavljanje LED rasvjete

Grad Beli Manastir krenuo je i s projektom energetski učinkovite javne rasvjete. U tijeku je zamjena klasične rasvjete novim i modernim LED svjetiljkama, a svjetiljke su postavljene u dijelu Osječke ulice. Zamjena će biti nastavljena u Ulici kralja Tomislava. Ušteda energije kod javne rasvjete LED tehnologijom je 70-ak posto.

Najčitanije iz rubrike