Zdravlje
PREPOZNATI VLASTITU OVISNOST

Svojim osobnim izborima dovodimo se u situaciju da ugrozimo svoj život, a posljedice mogu biti trajne
Objavljeno 16. travnja, 2018.

Danas više nego ikada govorimo o slobodi, ljudskim pravima, demokraciji, očekujući da će nam to omogućiti osobni rast i razvoj te da to istovremeno podrazumijeva i da ćemo biti sretni i zadovoljni. Je li baš tako? U isto vrijeme Ustavom RH kao i drugim deklaracijama o ljudskim pravima zagarantiranu slobodu svojim odlukama sami ograničavamo.

Želje za popularnošću, pripadanjem “celebrity krugovima” dovode često u poziciju nezadovoljstva, tuge, zamjeranja, ljubomore, nestanka životne radosti. Nerealizirane želje kompenziraju se prekomjernim gledanjem TV-a (brojnih sapunica, reality showova), kupnjama bez financijskog pokrića, igranjem igrica, bjesomučnim vježbanjima ili prekomjernim hranjenjem, odlaskom u kladionice... Svatko od nas može se prepoznati bar u jednome, ako ne i u više nezdravih izbora. Dio populacije, posebice mladih, odlučuje se na pretjeranu konzumaciju alkohola te različitih psihoaktivnih tvari. Kada u javnosti govorimo o ovisnostima, tada je prva pomisao najčešće svima ovisnost o drogama. Konzumaciju alkohola gotovo smatramo normalnom, a na našim područjima ona je i društveno prihvatljiva. Različite oblike igara na sreću, kladionice, kockarnice..., doživljavamo kao mogućnost stjecanja financijske dobiti. Zdrava pamet jasno nam ukazuje na to da je bilo koji proizvod u ovom slučaju - listići sportske prognoze, automati i slično - namijenjen zaradi vlasnika, a ne igrača.

O alkoholu znamo mnogo, ovom prilikom naglasit ću utjecaj alkohola kod mladih vozača, koji na ovaj način izazivaju teške prometne nesreće u kojima stradavaju osobno, ali i unesrećuju i druge sudionike u prometu.

Komunikaciju danas prečesto svodimo na društvene mreže. Dobrobiti od njih su velike, ali nerijetko i zamagljene zloporabom – od pretjeranog korištenja, razvijanja štetnih navika do ovisnosti, kao i neprimjerenih komunikacijskih obrazaca kao što su netolerancija, vrijeđanja i sl.

Opterećeni nametnutim nam idealom ljepote, što znači „biti mršav“, danas je dovelo do brojnih slučajeva anoreksije i bulimije u djevojčica i mladih djevojaka. Amenoreja (gubitak menstruacije), problemi sa srcem, čitav niz metaboličkih bolesti, samo su dio simptoma te bolesti. A na suprotnoj je strani prekomjerna tjelesna težina, kao rezultat nepravilne prehrane i izostanka tjelesne aktivnosti.

Mr. Marija Kribl, dr. med.

ZAŠTO SU MLADI NAJRIZIČNIJI ZA RAZVOJ OVISNOSTI?

Iako su tijelom naizgled odrasli, intelektom i emocijama često su još nedovoljno zreli za donošenje zdravih odluka i prosudbi, ali to je uvjetovano zakonitostima psihofizičkog razvoja. Naime, prije svega sustav kontrole odnosno područja mozga zadužena za to u razvoju su sve do 25. godine života. Nadalje, zbog nezavršenog procesa razvoja moždanih struktura bilo koja psihoaktivna tvar, kao i bilo koja adiktivna aktivnost (aktivnosti o kojima brzo postajemo ovisni) dovodi do poremećaja, odnosno bržeg razvoja ovisnosti u ovoj razvojnoj dobi u odnosu prema kasnijoj životnoj dobi. Napetosti, nemiri - koji su prisutni kako zbog nesklada koji postoji između tjelesne, intelektualne, socijalne i nagonske zrelosti, nedostatnog osjećaja sigurnosti i privrženosti, kao i različiti stupnjevi zahtjevnosti prilagođavanja na vanjske čimbenike - mlade često guraju u izbore trenutačnog zadovoljenja i kroz želju za izmijenjenim stanjima svijesti. Posljednjih mjeseci svjedoci smo sve češće zloporabe i tzv. osvježivača prostora. Popularnost tih tvari među mladima povećana je zbog njihove dostupnosti i legalnosti. Štetne posljedice vrlo su velike.

Možda ste propustili...

NA KOJI NAČIN SPRIJEČITI NEGATIVAN UTJECAJ KRONIČNOG STRESA NA ORGANIZAM

Otkrivena nova strategija koja bi mogla suzbiti učinak mehanizama stresa na stanice raka

O PROLJETNIM ALERGIJAMA S MAGISTROM FARMACIJE TATJANOM BUHA

Uz lijekove za alergiju nude i savjetovanje

Najčitanije iz rubrike