Učionica
„SVEUČILIŠNI PONEDJELJAK U GISKO-U“

Doktorandi govorili o lažnim vijestima u novim medijima i regionalnom Big Brother showu
Objavljeno 15. travnja, 2018.

Zanimljivim i aktualnim predavanjem „Društvene mreže i komunikacijske platforme u funkciji lažnih vijesti (fake news)“ koje je u Američkom kutku (American Corner) Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek održao Tomislav Levak, asistent Odjela za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku i doktorand komunikologije, 12. ožujka 2018. počeo je ciklus otvorenih predavanja pod nazivom „Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u“.

Pred brojnom zainteresiranom publikom govorio je o aktualnoj medijskoj i društvenoj problematici – vrstama i načinima širenja lažnih vijesti (fake news) na novomedijskim platformama, kao i opasnostima, posljedicama i načinima sprječavanja navedene sve češće pojave. Tema je izlaganja usko bila vezana uz temu kojom se Levak bavi u svojoj doktorskoj disertaciji koja je u izradi. Naglasio je kako lažne vijesti postoje još od antičkih vremena u usmenom obliku, a u pisanom obliku šire se od 15. stoljeća, odnosno od pojave i širenja tiska. Publici je prikazao i primjere lažnih, neprovjerenih i senzacionalističkih vijesti iz Hrvatske i svijeta, razjasnio razlike i nijanse te odgovorio na mnoga pitanja i komentare nazočnih.

Drugo je zanimljivo i posjećeno predavanje u okviru ovoga ciklusa 9. travnja 2018. održala Snježana Barić-Šelmić, doktorandica medijske kulture i također asistentica Odjela za kulturologiju. U okviru teme naslovljene „Spektakularizacija društva – studija slučaja regionalnoga 'Big Brother' televizijskoga reality TV showa“ okupljenima je predočila rezultate jednomjesečne analize sadržaja emisija regionalnoga Big Brother showa iz 2015. godine. Show je okupio 19 natjecatelja iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, među kojima se našao i niz pripadnika socijalno osjetljivih tzv. marginalnih skupina građana (beskućnik, prostitutka, transrodna osoba, romska obitelj i drugi) u svrhu promocije i podizanja gledanosti emisije. Međutim, kako je dokazala predavačica, nositelji licencije nisu ni tim kontroverznim pristupom uspjeli zaustaviti trend pada gledanosti emisije, iz čega se može zaključiti kako je taj koncept već pomalo „istrošen”.

Jasenka PEJAKOVIĆ, Svjetlana MOKRIŠ
mjesečna predavanja

„Sveučilišni ponedjeljak“ organiziraju Doktorska škola Sveučilišta u Osijeku i GISKO u svrhu popularizacije znanosti i jačanja veza između znanosti, umjetnosti i društva. Predavanja nekadašnjih i sadašnjih doktoranada održavaju se jednom ili dva puta mjesečno, a namijenjena su profesorima, studentima i kulturnoj javnosti, ali i svim zainteresiranim građanima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike