Učionica
INFRASTRUKTURNA I METODOLOŠKA POTPORA SVIM PROJEKTIMA UMJETNIČKE AKADEMIJE U OSIJEKU

Osnovan Centar za interdisciplinarna istraživanja u umjetnosti i znanosti (InterScArt) s pet modela rada
Objavljeno 15. travnja, 2018.

Na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osnovan je Centar za interdisciplinarna istraživanja u umjetnosti i znanosti (InterScArt) koji funkcionira kao infrastrukturna i metodološka potpora svim umjetničkim i znanstveno-istraživačkim projektima Akademije.

Trenutačni je voditelj Centra izv. prof. dr. sc. Leo Rafolt. Osnovna je zadaća Centra istodobno dokumentaristička, projektna i inovativna, u smislu poboljšanja znanstvenoga habitusa institucije u cjelini te projektnih zadataka njezinih članova, bilo u umjetničkim ili znanstveno-nastavnim zvanjima. Modeli rada Centra podijeljeni su u pet skupina. Prva je ScArtLab koja obuhvaća niz mjesečnih predavanja i metodoloških radionica posvećenih različitim aspektima znanstveno-istraživačkoga i umjetničko-istraživačkoga

rada. Drugi je ScArtBar koji je zamišljen kao niz tribina s istaknutim umjetnicima i znanstvenicima, posebice onima čija su područja istraživanja interdisciplinarna, na granici umjetnosti, teorije i znanosti. Treća je djelatnost ScArtPress kojom se produbljuje dosadašnja izdavačka djelatnost Akademije u smislu objavljivanja različitih udžbenika posvećenih metodologiji umjetničkoga i/ili znanstvenoga istraživanja, u različitim disciplinama i međupodručjima kojima se bavi Akademija. Četvrti je ScArtArch kojim se obuhvaća baza znanstvenih i umjetničkih projekata Akademije, odnosno arhiva zaključenih projekata sa sažetcima te, na kraju, ScArtHub koji podrazumijeva periodičnu organizaciju simpozija i/ili okruglih stolova o interdisciplinarnom i poslijedisciplinarnom habitusu moderne umjetnosti.

Barbara BALEN DOMAZETOVIĆ
Prvi gostovao prof. dr. sc. Isao Koshimura iz Tokija

Prva službena aktivnost novoga Centra bilo je održavanje gostujućega predavanja u okviru djelatnosti ScArtLab. Dana 28. ožujka 2018. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku japanski sveučilišni nastavnik prof. dr. sc. Isao Koshimura s tokijskog Sveučilišta Zokei okupljenima je održao predavanje na temu međuodnosa animacije, dokumentaristike i historiografije. Tribine se nastavljaju, jednom mjesečno, srijedom, tijekom akademske godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike