Novosti
OČEKIVAN RASPLET SABORSKE SJEDNICE

Konvencija izglasana
s 30 glasova protiv,
Dalić ostaje u Vladi
Objavljeno 13. travnja, 2018.
Hrvatska je tako postala 30. od 47 članica Vijeća Europe koja je ratificirala Istanbulsku konvenciju i 18. članica Europske unije koja je to učinila

Vezani članci

PREDSJEDNIK SABORA GORDAN JANDROKOVIĆ:

Neće biti rodne ideologije ni u školama ni u zakonima

Hrvatski sabor u petak je potvrdio Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju kao Istanbulska konvencija, sa 110 glasova “za”, od 142 nazočna zastupnika (od ukupno 151). Protiv ratifikacije se izjasnilo 30 zastupnika, među njima i 14 HDZ-ovih. I HDZ-ov Ivan Šuker bio je jedan od dvojice koji su bili suzdržani, dok su Božo Ljubić i Željko Raguž bili u sabornici, ali nisu glasovali. Dosad nije zabilježeno da se tako značajan dio kluba vladajućih usprotivio nekom Vladinu prijedlogu zakona. Hrvatska je tako postala 30. od 47 članica Vijeća Europe koja je ratificirala Istanbulsku konvenciju i 18. članica Europske unije koja je to učinila.

Uz zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije, Sabor je prihvatio interpretativnu izjavu u kojoj se navodi da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja, da njezine odredbe ne sadrže obvezu uvođenja "rodne ideologije" u hrvatski pravni i obrazovni sustav te da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava, posebno onima o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Odbijen je amandman SDP-a o brisanju interpretativne izjave.

- Međunarodno je pravo predvidjelo ulaganje interpretativne izjave, bilo kod potpisivanja ili potvrđivanja nekog međunarodnog ugovora, sadržaj te izjave je nužan, važan i potreban za hrvatsku javnost, za sve dionike društva - rekao je Plenković. “Činjenica da vi obrazlažete amandman govori o ozbiljnosti situacije”, odgovorio mu je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk, ustvrdivši da je interpretativna izjava nepotrebno podilaženje onima koji su protiv ratifikacije Konvencije i koje to neće zadovoljiti.

Saborska oporba pak očekivano nije uspjela s inicijativom za izglasavanje nepovjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić, a zbog “savjetničke afere” oko bivšeg posebnog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, koji je bio, tvrde, njezin izbor. Protiv te inicijative glasalo je 76 zastupnika, a “za” je bio 71 zastupnik. Martina Dalić tako i nadalje ostaje na svojim funkcijama. Hrastov Hrvoje Zekanović održao je obećanje te ju nije podržao. Vlada je sve oporbene navode iz prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja Martini Dalić odbacila kao neutemeljene i neosnovane.

Od 55 zastupnika HDZ-a protiv ratifikacije Konvencijesu bili Ante Babić, Milijan Brkić, Stevo Culej, Ivan Ćelić, Marija Jelkovac, Anton Kliman, Miro Kovač, Tomislav Lipoščak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Davor Ivo Stier, Ivan Šipić, Petar Škorić i Miroslav Tuđman, kao i koalicijski partneri HDZ-a Goran Dodig i Branko Hrg (HDS), Kažimir Varda (BM 365) i nezavisni Ivica Mišić. Iako su bili prisutni, nisu glasovala trojica zastupnika Živog zida i Ante Pranić (Most). Protiv ratifikacije bio je dio zastupnika Mosta - Miro Bulj, Sonja Čikotić, Slaven Dobrović, Nikola Grmoja, Tomislav Panenić, Božo Petrov i Marko Sladoljev, zastupnici Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih, Željko Glasnović i Zlatko Hasanbegović, Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku), te Hrvoje Zekanović (Hrast), koji se zbog toga i razišao od HDZ-a.I.Bošnjak/H

Bez kazne za “neposlušne”?

"To što je netko bio protiv, nije nikakav grijeh i nema nikakve penalizacije. Ljudi koji su u Saboru imaju mogućnost izražavanja svoje volje i to se danas vidjelo", izjavio je Plenković novinarima nakon što je Sabor ratificirao Konvenciju. Smatra da mu HDZ-ovi zastupnici koji su glasali protiv ili suzdržano nisu poslali nikakvu posebnu poruku. "Može biti da dio zastupnika ima neke svjetonazorske dileme, a dio možda ima neku drugu agendu, ali to je njihova stvar, pitajte njih", poručio je.

Jagland: Odlična vijest

Pozdravljam ratifikaciju Istanbulske konvencije Vijeća Europe impresivnom većinom. To je odlična vijest uoči moga posjeta Hrvatskoj idući tjedan, poručio je u petak glavni tajnik Vijeća Europe Thornbjorn Jagland, nakon ratifikacije. “Hrvatski put prema europskim integracijama i članstvu u EU bio je dojmljiv. Hrvatska uskoro preuzima predsjedanje Vijećem Europe, u ključno vrijeme. U Zagrebu ću razgovarati o postojećim izazovima u Europi i prioritetima hrvatskog predsjedanja i radujem se tome”, kazao je Jagland.

Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren