Svijet
260 IH JE JOŠ TAMO

Na ratištima u Siriji i Iraku poginulo 76 državljana BiH
Objavljeno 14. travnja, 2018.

Najmanje 76 osoba s državljanstvom Bosne i Hercegovine, među kojima su i žene te malodobnici i djeca, poginulo je u proteklim godinama na ratištima u Siriji i Iraku, a njih 16 koji su se u međuvremenu vratili u zemlju trenutačno je na izdržavanju zatvorskih kazni, podatci su što su ih u petak objavili lokalni mediji.

Pozivajući se na činjenice koje su prikupile i sistematizirale sigurnosne službe u BiH, obično dobro informirani portal Žurnal.info navodi kako je uz 67 punoljetnih muškaraca, koji su se borili na strani raznih ekstremističkih skupina u Siriji i Iraku, poginulo najmanje četvero djece te pet žena. Riječ je o djeci i suprugama koje su njihovi očevi i muževi odveli u Siriju kada su odlučili tamo se pridružiti terorističkim organizacijama poput Islamske države. Brojci od 76 poginulih mogu se dodati imena još pet osoba koje su rođene na teritoriju BiH, no u Siriju i Irak otišli su s putnim dokumentima drugih europskih država u kojima su se nakon odlaska iz BiH nastanili. Portal je objavio popis svih osoba za koje policija i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) tvrde da su poginule u Siriji i Iraku, a kao primjer stradanja malodobnika ističe slučaj 17-godišnjeg Ahmeda Laidija koji je prošle godine poginuo u Raqqi, prijestolnici samoproglašenog terorističkog kalifata.

Točan identitet još troje djece podrijetlom iz BiH, za koje se tvrdi da su ubijena u Siriji, nije utvrđen, no prikupljene su informacije kako je dvoje među njima poginulo pri zračnom napadu na kuću u kojoj je živjela obitelj Valdesa Karića.

On je pak u Siriju otišao 2014. godine i zna se kako je tamo odveo suprugu Eminu Ahmetović i dvoje djece. Ahmetović je bila trudna u vrijeme kada je poginula u zračnom napadu zajedno sa svim ostalim članovima obitelji.

Među ženama podrijetlom iz BiH koje su ubijene u Siriji je Fatima Mahmutović, koja je poginula u topničkom napadu 2014. godine. Dvije godine kasnije u Siriji su poginula i njezina dva sina Mirzet i Jasmin. U Siriji je smrtno stradala i Esmira Kargić-Dogan, rođena 1991. godine u Jajcu. Njezin suprug Amir Kargić poginuo je kao pripadnik IS-a, dok se ona u veljači 2017. godine ugušila od dima zajedno sa sinom iz braka sklopljenog u Siriji. Posljednja žena podrijetlom iz BiH koja je poginula u Siriji, i to u ožujku ove godine, jest Ines Redžepagić. Zapravo je rođena na Kosovu 1995., no živjela je u Sarajevu, odakle je sa suprugom Benjaminom Tanovićem otišla u Siriju. Tanović je poginuo u studenome 2015. godine.H

Svi povratnici bit će osuđeni

Prema podatcima kojima operiraju sigurnosne agencije u BiH, na sirijsko-iračkom ratištu još uvijek je oko 260 državljana BiH, dok ih se u zemlju vratilo 46. Zbog sudjelovanja u ratnim akcijama u inozemstvu svi povratnici izvrgnuti su kaznenom progonu. Njih šest je dosuđene zatvorske kazne već odslužilo, a šesnaest osuđenika trenutačno je na izdržavanju kazne.

Možda ste propustili...

ŠEF UN-A ZA KLIMU: POTREBNI SU SNAŽNIJI NACIONALNI PLANOVI

Imamo još samo dvije godine za spas planeta

VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana