Sport
LAKŠE SE DIŠE

Boban povukao bijelo-
plave do nove pobjede
Objavljeno 13. travnja, 2018.
Nogometaši Osijeka prvih 45 minuta odigrali u grču, ali nakon pogotka Hajradinovića pustili su “kočnicu” i izgledali puno bolje

Tvrd orah bila je Osječanima Istra 1961. Dugo su se mučili bijelo-plavi, ali više sami sa sobom nego sa suparnikom. U prvom dijelu opet je bila golema koncentracija grča i dekoncetracije u njihovoj igri. Tek kada je Hajradinović načeo goste, došlo je do otpuštanja kočnica i nešto bolje igre. Osijek je slavio na krilima angažiranog Gabrijela Bobana, koji je u pobjedu ugradio pogodak i asistenciju, ali i silan angažman. Nije to bila posebno kvalitetna utakmica, ali Osijek je iz nje odnio ono najvažnije – treću proljetnu pobjedu.

Mlako poluvrijeme

Iako je trener Osijeka Zoran Zekić uoči susreta najavio ofenzivu od prve minute, ništa od toga njegova momčad nije uspjela provesti u djelo. Gotovo 40 minuta Osijek se strašno borio sam sa sobom. Milijun pogrešaka u elementarnim stvarima nogometne igre onemogućio je bilo kakvu kombinatoriku, a uz to Puljani su izgledali agresivnije i rastrčanije. Zato su u prvih 20 minuta izgledali bolje i bili opasnija momčad. U tom razdoblju imali su gosti i dvije izgledne situacije za pogodak. Obje ih je neopreznošću “zakuhao“ Bočkaj. U 15. minuti izgubio je loptu na sredini igrališta, pa se Istra 1961 otvorila u brzi protunapad, lopta je završila na desnoj strani kod Mateija, koji je u kaznenom prostoru pronašao Escobara, a on je mlako pucao iz okreta, neopasno da bi ozbiljnije ugrozio vrata. U 19. minuti Escobar je bio puno opasniji kada je s 18 metara naciljao donji desni kut, ali se pružio Santini i uspio skrenuti loptu u korner. U 26. minuti Zekić je, shvativši kako mu u veznom redu baš ništa ne štima, povukao prvi potez te umjesto slabog Mudražije ubacio Hajradinovića. No, moralo je proći još desetak minuta kako bi stvari u igri bijelo-plavih bar malo profunkcionirale. Istina, u 27. minuti Boban je bio sebičan na rubu kaznenog prostora kada je umjesto da uposli posve nečuvanog Ejupija pokušao pucati, što nije završilo dobro za Osijek. Tek u samoj završnici prvog dijela uspjeli su Osječani napraviti kakav-takav pritisak i iz njega stigli do najbolje prilike u prvom dijelu. Ona je stigla nakon ubačaja Barišića iz lijevog kuta, ta je lopta pronašla glavu Bobana, ali njegov udarac sa 6-7 metara nije pronašao mrežu, već je završio zamalo pokraj lijeve vratnice. Osijek je tako opet ostao bez udarca u okvir vrata u cijelom prvom dijelu, pa nije ni čudo što su bijelo-plavi s terena ispraćeni zvižducima malobrojnih gledatelja.

Bobanova režija

Prva akcija u nastavku utakmice dala je naslutiti kako će Osijek krenuti odlučnije po pogodak. Hajradinović je prevario obranu gostiju preskočivši loptu, ona je došla do Ejupija, koji je tražio Bobana u sredini, ali su Puljani uspjeli nekako raščistiti tu situaciju. Veliku priliku imao je Bočkaj u 60. minuti kada ga je lijepo proigrao Mioč, ali je Bočkaj loše primio loptu, što mu je otežalo realizaciju, pa je vratar Ćorić uspio obraniti njegov udarac. Minutu kasnije Barišić je želio centrirati s lijeve strane, lopta mu je malo pobjegla s noge, što se pretvorilo u živu opasnost za Ćorića jer je lopta pogodila gredu. Taj nešto malo odlučniji pristup osječkoj je momčadi donio vodstvo u 67. minuti. Bila je to lijepa akcija Marića i Bobana koju je još ljepšim udarcem s desetak metara zaključio Hajradinović. Taj je pogodak djelomično eliminirao grč u kojem su igrali Osječani, pa su im akcije postale nešto tečnije, a to je odmah donijelo i više prometa pred Ćorićem. U 78. minuti Bočkaj se još jednom propustio upisati u strijelce. Dubinskom loptom sjajno ga je proigrao Jambor, primanje je ovaj put bilo odlično, ali ne i završni udarac koji je završio pokraj desne vratnice. Potvrda pobjede Osijeka stigla je u 89. minuti kada je Boban konačno dočekao jednu pravu loptu u prostor, Prce mu je samo mogao gledati u „auspuh“, a rješenje nije imao ni Ćorić, Boban mu je pogodio kroz noge…

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme sunčano. Teren tvrd. Gledatelja: 1337. Sudac: Goran Gabrilo (Split) – 5,5. Strijelci: 1:0 Hajradinović (67), 2:0 Boban (89). Žuti kartoni: Bočkaj, Grgić (Osijek), Halilović (Istra 1961). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: GABRIJEL BOBAN (OSIJEK)

OSIJEK                     2  (0)

Santini 6,5, Grgić 5,5, Škorić 6, Milović 6,5, Barišić 6,5, Mioč 6,5, Mudražija 5 (od 26. Hajradinović 6,5), Bočkaj 6, Lopa 5,5 (od 70. Jambor 6,5), Boban 7,5, Ejupi 5 (od 58. Marić 6,5)

ISTRA 1961                0

Ćorić 5,5, Zgrablić 6, Jovičić 6, Prce 5,5, Čuljak 5,5, Jakić 6 (od 65. Maksimović 5), Halilović 6, Ottochian 5 (od 76. Antunović -), Escobar 6 (od 82. Kerić -), Matei 6, Roce 5,5.

1:0

Marić je petom proigrao Bobana, koji je ušao u kazneni prostor s desne strane i onda povratnom loptom proigrao Hajradinovića, koji je pucao iz prve i pogodio rašlje u bližem lijevom kutu.

2:0

Marić je odigrao lijepu okomitu loptu prema Bobanu, koji se nezaustavljivo sjurio prema Ćoriću i gurnuo mu loptu kroz noge u mrežu.

borba

Osijek se više mučio sam sa sobom nego sa suparnikom

29. kolo

PETAK

Osijek - Istra 1961 2:0 (0:0)

Rudeš - Rijeka 4:2 (2:1)

SUBOTA

17 sati

Cibalia - Dinamo

19 sati

Inter Zaprešić - Hajduk

NEDJELJA

17 sati

Slaven Belupo - Lokomotiva

Zoran Zekić

trener Osijeka

Prvo poluvrijeme smo opet bili bojažljivi bez rizika s loptom i bez nje. Morali smo rano reagirati, Mudražija je ispao žrtva, ali mogao sam mijenjati trojicu-četvoricu. U nastavku smo bili puno bolji, kompaktniji, prevagu su donijeli svi igrači koji su ušli s klupe

Darko Raić Sudar

trener Istre 1961

Osijek je zasluženo pobijedio. U prvom poluvremenu smo imali priliku učiniti nešto jer Osječani nisu bili na osobitoj razini. Da smo zabili pogodak pitanje je u kojem bi smjeru otišla utakmica. U nastavku je pak Osijek ušao bolje i kad je zabio pogodak bilo je jasno kako ćemo se teško vratiti u utakmicu.

Najčitanije iz rubrike