Osijek
USNA ŠUPLJINA

Prevencija karcinoma
Objavljeno 14. travnja, 2018.

Dom zdravlja Osijek partnerska je ustanova Hrvatskog društva za oralnu medicinu i patologiju Hrvatskog liječničkog zbora u provedbi obilježavanja Svjetskog tjedna svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata, a koji je jedan od deset karcinoma s najnepovoljnijom prognozom. Pušenje i alkohol osnovni su uzročni faktori, a od te vrste karcinoma obolijevaju muškarci pušači u petom i šestom desetljeću života. Nažalost, sve je prisutnija i mlađa populacija.

Kako bi otklonili sumnje, Osječani su u petak od 9 do 12 sati mogli doći u osječki Dom zdravlja, gdje su bili organizirani pregledi usne šupljine. Pregledi su, kako doznajemo od dr. med. dent. Miroslava Sikore, specijalista oralne medicine i patologije, bili besplatni za sve zainteresirane građane, i to bez uputnice.

- I inače imamo pacijente koje su uputili liječnici obiteljske ili dentalne medicine, no posao pregleda oralne sluznice provodimo cijele godine. Naglašavam potrebu dolaska na takav pregled bar jednom godišnje, kako bi se eventualno spriječila ta bolest, koja se, nažalost, dijagnosticira u uznapredovalom stadiju kad je preživljavanje oko 50 posto - poručio je dr. Sikora. Dodao je da preventivni pregledi povećavaju šanse za preživljavanje na 80 posto. Nažalost, brojni građani ne znaju da karcinom usne šupljine uopće postoji.M. Mihelić

Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana