Osijek
ZNANSTVENI SKUP

Mrčela: Održavanje produžuje život
Objavljeno 13. travnja, 2018.

Na FERIT-u se u petak na 27. međunarodnom znanstveno-stručnom skupu “Organizacija i tehnologije održavanja - OTO 2018” okupio velik broj stručnjaka iz svih područja održavanja, s ciljem istraživanja i analize primjene novih metoda i postupaka.

Cilj je skupa bio podići razinu znanja o održavanju uzimajući u obzir kontinuirani napredak tehnike i tehnologije u svim sferama gospodarstva, infrastrukture i javnih službi. Teme ovoga skupa su metode, tehnike i organizacija održavanja.

- Održavanje je kao pojam od iznimne važnosti za svaki tehnički sustav, iako većina običnih korisnika tih sustava s time nije upoznata. Dok se sve dobro održava, radi i funkcionira kako treba – istaknuo je izv. prof. dr. sc. Kruno Miličević, prodekan za poslovanje, tehnologiju i suradnju s gospodarstvom. - A održavanje počinjemo već nakon ustajanja iz kreveta - kazao je prof. dr. sc. Tomislav Mrčela, predsjednik organizacijskog odbora.

- Održavanje je prisutno u svim životnim segmentima društva – sociološkim i filozofskim. Održavamo svoj biološki sustav, svoje automobile – od pranja do podmazivanja i zamjene guma. Pametni telefon ujutro će vas obavijestiti da je tijekom noći napravio održavanje – počistio je ono što ne valja, uveo je nove sustave, elemente i naredbe. Sve je to proces održavanja, koje je bitno da bi produžilo životni ciklus, kako nas ljudi, tako i okoline, pa i životinja, jer i kućne ljubimce održavamo – objasio je Mrčela.

Za sljedeći OTO 2019 najavio je temu – održavanje medijske kulture. Prezentiranih 28 radova na ovogodišnjem OTO skupu publicirano je u Zborniku radova dostupnom na internet-stranici oto2018.ferit.hr. U organizaciji skupa FERIT-u su aktivno pomagali Građevinski i Strojarski fakultet.

Jasenka PEJAKOVIĆ
U skladu s potrebama tržišta rada

Ovakvi skupovi, drži Kruno Miličević, za FERIT su jako važni. - Ako želimo da naši studijski programi budu usklađeni ne samo s potrebama tržišta rada nego i da idu korak ispred, moramo znati kakva je trenutna situacija u struci, moramo znati probleme i izazove. Isto tako važno je i zbog našeg znanstvenoistraživačkog rada, kojim se razvijaju neka nova rješenja na temelju trenutačne problematike. Fakultetu je bitno kombinirati stručnu i znanstvenoistraživačku komponentu - kazao je Miličević.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike