Osijek
ŠKOLSKO IGRALIŠTE U KREŽMI

Umjesto sanacije asfalta, stiže - mobilno igralište
Objavljeno 14. travnja, 2018.

Dolazak lijepog vremena, pa i konačna mogućnost izlaska na svjež zrak bili su povod na Gradskom vijeću da se zatraži odgovor na pitanje što se događa s vanjskim sportskim igralištem za učenike Osnovne škole Franje Krežme.

Podsjetimo, taj prostor u vlasništvu je Filozofskog fakulteta, čija je Uprava u travnju 2015. godine odlučila da će na toj parceli biti parkiralište, unatoč tome što su se učenici spomenute škole, ali i učenici obližnjeg Učeničkog doma Hrvatskog radiše te učenici (nekadašnje) Trgovačke i ugostiteljske škole njime koristili pola stoljeća.

U razrješenje situacija uključio se i Grad Osijek, iako to nije u njegovoj izravnoj ingerenciji, pa je u prosincu 2016. godine postignut dogovor prema kojemu će Filozofski fakultet od Grada Osijeka dobiti 42 parkirališna mjesta u Jägerovoj i Školskoj ulici, a da će školsko dvorište biti obnovljeno za potrebe školske djece. Taj je sporazum potpisan na pet godina, uz mogućnost produljenja.

- No, učenici i dalje ne mogu koristiti svoje igralište oko kojeg su se lomila brojna koplja, iako je ovaj problem navodno riješen - upozorio je Željko Kovačević, vijećnik iz redova oporbenog HDZ-a.

Sanacija preskupa

Odgovoreno mu je kako će se ondje postaviti - mobilno igralište. Što to konkretno znači Kovačeviću nije znao odgovoriti ni gradonačelnik Vrkić.

Dodatno pojašnjenje dala je Ljiljana Belajdžić, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, koja je rekla kako se odustalo od planirane sanacije asfaltne površine igrališta, pokazalo se kako to zahtijeva investiciju od bar milijun kuna.

- Budući da je ugovor o korištenju tog prostora potpisan na (samo) pet godina, ocijenjeno je da je to prevelik iznos te smo se odlučili na novo rješenje - rekla je Belajdžić.

A to je model mobilnog igrališta, kojim bi upravljali Športski objekti. Odnosno, za trajanja nastave igralište bi bilo ondje, tijekom ljeta moglo bi se, prema iskazanoj potrebi, premjestiti na druge lokacije.

Za ideju oko mobilnoga školskog igrališta ravnateljica Osnovne škole Franje Krežme Jadranka Jurić prvi put je, tvrdi, čula u četvrtak, dan nakon sjednice Gradskoga vijeća.

Iznenađenje

- Kad sam došla sa službenog puta u školu, prvi put sam čula za to mobilno igralište, a od vas sad drugi put. To je nešto posve drugo od onoga za što smo se borili, a to je povratak učenika koji žive u centru na igrališta, konkretno na ovo. Budući da ne znam o čemu se radi, nemam nekakvo mišljenje o svemu tome, a znam što je prethodno rečeno i što je rekao Školski odbor – kaže Jurić upozoravajući da takvo što nije spominjano prilikom potpisivanja petogodišnjeg ugovora. Prema njemu, podsjeća ona, na postojeće igralište trebali bi se postaviti tzv. loptobrani visoki pet metara okrenuti prema Filozofskom fakultetu, Ulici Hrvatske Republike te prozorima škole.

- Na sastanku koji je prethodno održan nije bilo govora o mobilnom igralištu i pitam se hoće li to biti kavez ili nešto drugo – poručuje Jurić, podsjećajući da sa svih strana igrališta mora biti osiguran vatrogasni pristup.

Dario KUŠTRO/Marija MIHELIĆ
UREĐUJE SE PARKIRALIŠTE

U tijeku je uređenje parkirališnih mjesta dodijeljenih fakultetu. Prema onome što se može vidjeti, postavljaju se tzv. obarajući graničnici. Već prije postavljene su i obavijesti koje upozoravaju kako su parkirališna mjesta rezervirana za potrebe fakulteta.

Najčitanije iz rubrike