Osijek
OSIJEK NE ZASLUŽUJE ŠOVINISTIČKE GRAFITE

Nadzornim kamerama protiv onih
koji pišu bolesne poruke mržnje
Objavljeno 14. travnja, 2018.

Nedavno objavljenom Glasovom reportažom o napuštenoj željezničkoj postaji Dravski most, koja se zbog nemara vlasnika HŽ Infrastrukture i huliganskog djelovanja neodgovornih pojedinaca pretvorila u gradsko ruglo, riječju i slikom progovorili smo o tom problemu upozoravajući na potrebu njegova rješavanja.

Najgora stvar koju su naši reporteri ondje zatekli nisu ni iskorištene narkomanske igle ni ljudski izmet niti zapušteni prostor, nego strašne i sablažnjive poruke govora mržnje. Ne želeći trovati javnu komunikaciju prenoseći nečije šovinističke poruke, nismo objavili fotografije s najgorim porukama koje smo ondje vidjeli. No, to ne znači da govor mržnje u javnom prostoru ne zaslužuju našu reakciju.

Govor mržnje

Na betonskom rubniku uz željezničku prugu koja vodi u Baranju doslovce piše: “Ubij Srbina! Zakolji mu dijete!”. Kada tu brutalnu poruku pročitate, tu mozak staje. Koliko zloće mora imati netko da sroči takvu misao? Osim nepoznatog autora tog grafita, za kojega bismo mirne duše mogli reći da je bolesni sociopat, vjerojatno nema nikoga, bez obzira na to pripada li srpskoj etničkoj zajednici koja se u toj bolesnoj poruci mržnje spominje ili ne pripada, tko bi želio mirno i bez zgražanja prolaziti pokraj takvih poruka. Njima u javnom prostoru ne bi smjelo biti mjesta i trebale bi biti odmah uklonjene, a počinitelji zaslužuju sudski postupak i strogu kaznu. Nije to jedini takav slučaj, nedavno smo u jednom GPP-ovu autobusu uočili grafit: “Ubi Srbina!”.

S našim mišljenjem složio se i gradonačelnik Ivan Vrkić. Autore poruka mržnje nazvao je najgorim riječima istaknuvši kako njih svakako treba kažnjavati jer njih educiranje sigurno neće privesti pameti. Dodao je kako gradske vlasti ozbiljno razmišljaju o postavljanju nadzornih kamera na mjestima koja su bitna u gradu.

- Politički polemiziramo uvijek s tim povredama ljudskog dostojanstva, a kada je riječ o tehničkoj strani borbe protiv urbanih vandala i širitelja mržnje, moramo se još opremiti. Radimo paralelno, od kupnje strojeva do dogovaranja odgovarajućih akcija s policijom kako bismo se ozbiljno uhvatili u koštac sa svima onima koji vrijeđaju naše sugrađane i narušavaju ugled grada Osijeka. Svaki put kada sam kao gradonačelnik dobio informaciju o takvim grafitima, dao sam osobni nalog za njihovo uklanjanje i učinit ću to svaki put jer takvim porukama mržnje u našem gradu poznatom po multikulturalnosti i snošljivosti nema mjesta - istaknuo je Vrkić.

Mišković: Puno je i pozitivnih primjera

Spomenuti grafiti izravno su usmjereni na pripadnike srpske manjine kojih u Osijeku prema posljednjem popisu stanovništva ima 6751. Dr. Milorad Mišković, predsjednik Vijeća srpske manjine Grada Osijeka, rekao nam je kako su takve poruke izraz neciviliziranog i patološkog ponašanja koje odudara od vrijednosti 21. stoljeća u kojemu živimo te ne vode ničemu dobrom. Dodao je da je puno pozitivnih primjera oko nas te da bi trebalo gledati u tom smjeru.

Rušilačka retorika spomenutih grafita podsjetila nas je na nogometne stadione gdje su se takvi uzvici najčešće mogli čuti. Prema riječima predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička, s kojim smo razgovarali, riječ je o apsolutno neprihvatljivim grafitima. Smatra da bi gradske vlasti trebale zadužiti komunalne redare da ih uklanjaju s javnih zgrada podsjećajući da su vlasnici privatnih zgrada i kuća dužni takve poruke sami izbrisati. Čičak drži da je prevencija u koju bi se trebala uključiti cijela društvena zajednica tumačeći što zapravo znače govor mržnje i simboli zla važnija od samog kažnjavanja.

Draško CELING
Kazna zatvora do tri godine

U Policijskoj upravi osječko-baranjskoj objasnili su nam kako, ovisno o kvalifikaciji djela, autori neprimjerenih poruka na javnim mjestima i objektima mogu biti kažnjeni prekršajno i kazneno. Ako je riječ o prekršajnoj odgovornosti, počinitelj u skladu s člankom 5. Zakona o prekršajima javnog reda i mira može biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 30 dana. Članak 325. Kaznenog zakona propisuje da će se onaj tko “poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina” kazniti zatvorom do tri godine. Policija u slučaju spomenutih grafita, kako nam je rečeno, postupa nakon dojave građana koji se smatraju oštećenima. Ako uoči natpise neprimjerenog sadržaja, građanin može podnijeti prijedlog za progon počinitelja državnom odvjetništvu ili policiji, stoji u priopćenju PU.

Takvim porukama u javnom prostoru nema mjesta i trebaju biti odmah uklonjene

Možda ste propustili...

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike