Osijek
ŽUPANIJA KONTINENTALNOG TURIZMA

Od “dvokotača na pogon vozača” do cikloturizma u Osječko-baranjskoj županiji
Objavljeno 14. travnja, 2018.

Bicikl je omiljeno prijevozno sredstvo u Slavoniji i Baranji i to od kako je “dvokotač na pogon vozača” osmišljen u prijevoznom obliku prije oko 200 godina. Osobito je zapažen na dugim ulicama Osijeka, Belišća, baranjskim nasipima, svim gradovima i selima...

No, bicikl danas nije samo prijevozno, nego je sve više osnovno sredstvo za rekreaciju i – cikloturizam, aktivan oblik turizma koji podrazumijeva obilazak određenog turističkog lokaliteta ili destinacije vlastitim ili unajmljenim biciklom.

Europski pravci

Cikloturizam je jedan od vodećih usmjerenja razvoja kontinentalnog turizma Osječko-baranjske županije. Najvažniji faktor za njegov razvoj je uključenost Županije u međunarodnu biciklističku mrežu EuroVelo i to: EuroVelo 6 - Atlantik-Crno more / u Hrvatskoj Dunavska ruta (granica Mađarska - Batina - Osijek - Vukovar - Ilok - granica Srbije) i EuroVelo 13 - Ruta željezne zavjese / u Hrvatskoj Dravska ruta (granica Slovenija – Varaždin – Hlebine – Donji Miholjac – granica Mađarske).

Radi gradnje Dunavske rute provedena je studija na temelju koje su općine i gradovi koji se nalaze na području koje obuhvaća Panonski put mira razvili niz infrastrukturnih i turističkih projekata. Dijelovi rute već su propisno obilježeni i usklađeni s međunarodnim pravilnicima i standardima, a taj proces nastavlja se na svim biciklističkim površinama, prometnicama i po riječnim nasipima. Dravska ruta jedna je od glavnih cikloturističkih ruta Hrvatske, a na području Osječko-baranjske županije razvija se ponajviše kroz program prekogranične suradnje s Mađarskom i kroz međužupanijsku suradnju s Virovitičko-podravskom županijom.

Na području Osječko-baranjske županije provedeno je više projekata razvoja i unaprjeđenja biciklističkih staza, a njihovom realizacijom povećana je njihova ukupna dužina. Županija je tako bila partner u Projektu BICBC iz Programa prekogranična suradnja Hrvatska - Mađarska, čiji je osnovni cilj bio gradnja atraktivne i okolišno prihvatljive infrastrukture te povezivanje biciklističkih staza u prepoznatljiv turistički proizvod. U tom projektu mnogi smještajni objekti uvidjeli su svoju priliku pa su smještajne kapacitete prilagodili cikloturistima i nose oznake Bike&Bed.

Master plan

Kako bi se u razdoblju do 2025. godine osigurao daljnji društveno, prostorno i gospodarski održiv razvoj turizma izrađen je Master plan turizma Osječko-baranjske županije pa je među strateškim ciljevima i nastavak izgradnje infrastrukture za cikloturizam, bez koje će se ovaj oblik turizam u budućnosti teško moći komercijalizirati. Županija je izradila i Operativni plan cikloturizma u koji su uključene sve općine i gradovi, Policijska uprava, Hrvatske ceste, Hrvatske vode, Hrvatske šume, Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, JU Park prirode Kopački rit, Županijska uprava za ceste, Regionalna razvoja agencija Slavonije i Baranje, Turistička zajednica OBŽ s općinskim i gradskim turističkim zajednicama, Udruga Pannonian, Biciklistički klub Maraton team, Biciklistički klub Osijek 2010. i Športska zajednica Osječko-baranjske županije.

I Pannonian Challenge kao magnet

Veliki značaj ima i manifestacija Pannonian Challenge, koji se ove godine održava 19. put, a uzvisila je Osijek i Osječko-baranjsku županiju u jedan od pet najznačajnijih svjetskih centara ekstremnog sporta. Naravno, baš svaka manifestacija privlači turiste da osobno posjete ovo područje i kada ovo područje nije u središtu medijske pozornosti. U konačnici to se odražava na ukupan broj turista i rezultate cikloturističke djelatnosti u Osječko-baranjskoj županiji.

Ivan Anušić

župan Osječko-baranjske županije

SUSTAVNO PRILAZIMO RAZVOJU CIKLOTURIZMA

- Razvoju cikloturizma prilazimo sustavno, od strateškog planiranja i izrade dokumentacije do izgradnje infrastrukture i proširenja ponude. Posebnu pozornost pridajemo različitim manifestacijama, a najvažnije su Tour of Croatia, Pannonian Challenge i Tour of Slavonia. Dobre rezultate naših dosadašnjih aktivnosti potvrđuje i činjenica da je start prve etape Tour of Croatia i ove godine u Osijeku, treći put zaredom. Ova međunarodna biciklistička utrka jedan je od najznačajnijih sportskih događaja u Hrvatskoj te je, uz natjecateljsku komponentu, jedinstveni turistički proizvod koji donosi brojne koristi za promociju prirodnih ljepota, kulturne baštine, gospodarskog potencijala te gradova i regija kroz koje prolazi – ističe župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te dodaje kako se za vrijeme utrke na području Županije ostvari više od 3500 noćenja.

3500

noćenja ostvari se u Osječko-baranjskoj županiji za vrijeme biciklističke utrke Tour od Croatia, koja polazi upravo iz Osijeka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas