Sport
U NYONU ODRŽAN ŽDRIJEB LIGE PRVAKA I EUROPSKE LIGE

Bayern na Real, Liverpool s Romom
Objavljeno 13. travnja, 2018.

Za mjesto u finalu Lige prvaka, 26. svibnja u Kijevu borit će se Bayern i Real Madrid (25.4. i 1.5.), odnosno Liverpool i Roma (24.4. i 2.5.). Tako je odlučio jučerašnji ždrijeb parova polufinala u Nyonu, u kojem je bivši ukrajinski reprezentativac, a sada izbornik Andrij Ševčenko izvlačio kuglice.

Ogled Bavaraca i “kraljevskog” kluba bit će nastavak niza međusobnih sučeljavanja ova dva europska velikana, koji su do sada odigrali 24 utakmice, sve u Kupu/Ligi prvaka. Omjer je trenutno izjednačen, svatko ima po 11 pobjeda, većina tih susreta bila je u nokaut fazi, u kojoj je Real uspješniji (6-5), uključujući i dva posljednja, 2014. i 2017. kada je na putu do naslova izbacivao Bayern. Ovo je njihovo čak sedmo međusobno polufinale, a prošlogodišnji susreti u četvrtfinalu donijeli su rasplet tek nakon produžetaka. Real je slavio na Allianz Areni (2:1), Bayern istim rezultatom uzvratio u Madridu i tek nakon što je ostao s igračem manje pokleknuo u produžecima (4:2). Nakon što to prethodno nisu uspjeli napraviti PSG i Juventus, sada će Bayern pokušati zaustaviti rekordera natjecanja s 12 naslova na putu do treće uzastopne krune europskog prvaka što nikome nije uspjelo više od 40 godina, odnosno upravo od - Bayerna (1974-76). Za tako nešto morat će zaustaviti najefikasnijeg strijelca natjecanja Ronalda, koji je u strašnoj seriji zabivši pogodak u posljednjih 11 susreta Lige prvaka, a vrlo raspoložen bio je i protiv njemačkog prvaka kojem je zabio devet pogodaka u šest utakmica, od čega čak sedam u posljednje tri.

Roma je jedini “uljez” među polufinalistima, jer je jedina bez naslova (Real 12, Bayern i Liverpool po 5) te s najmanje nastupa u polufinalu Lige/Kupa prvaka. Rimjanima je ovo tek drugi plasman (Realu 29., Bayernu 19., a Liverpoolu 10.), a upravo te 1984. godine suparnik u finalu bio im je Liverpool. “Redsi” su tada slavili na Olimpijskom stadionu u Rimu boljim izvođenjem jedanaesteraca. Liverpool je s 33 pogotka najefikasnije momčad natjecanja i jedina bez poraza, ali nakon što je Roma napravila pothvat protiv Barcelone i nadoknadila tri gola minusa sigurno neće biti podcjenjivanja. G. Roguljić

Europska liga

Rezultati četvrtfinala: RB Salzburg - Lazio 4:1 (ukupno 6:5 za RB Salzburg), Sporting - Atletico Madrid 1:0 (1:2), CSKA Moskva - Arsenal 2:2 (3:6), Marseille - RB Leipzig 5:2 (6:3).

U polufinalu, 26. travnja i 3. svibnja, igrat će Marseille - RB Salzburg i Arsenal - Atletico Madrid.

Finale je u Lyonu, 16. svibnja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike