Regija
MEĐUNARODNI ETWINNING PROJEKT

Miholjački srednjoškolci
u projektu Drvo govori
Objavljeno 13. travnja, 2018.

DONJI MIHOLJAC

Zajedno s Elektrotehničkom školom “Mihajlo Pupin” Novi Sad (Srbija), Javnom ustanovom Gimnazija “Ismet Mujezinović” Tuzla (BiH) te Kushtrimi i Ilirise, Tirana (Albanija), Srednja škola Donji Miholjac dionik je važnog međunarodnog eTwinning projekta: Drvo govori (Talking Tree).

Kako doznajemo, suradnja profesorica Vesne Prugić-Mileusnić iz Novog Sada i Kristine Kaučić iz Srednje škole Donji Miholjac počela je nešto prije na mrežnom modulu “eTwinning projekti bez granica”, koji je organiziran radi razmjene iskustava među korisnicima iz Srbije, Hrvatske i BiH. Osmislile su međupredmetni projekt kojemu je cilj bio istražiti skrivene tajne drveća kroz književnost, umjetnost, matematiku, medicinu, mitologiju i religiju.

- Uz istraživanje tajni drveća, učenici su radeći u međunarodnim skupinama razvijali digitalne i komunikacijske vještine, upoznavali kulturu zemalja sudionica i pronalazili što je to zajedničko tim kulturama te tako razvijali toleranciju. Koristili su se različitim računalnim aplikacijama kako bi prikazali rezultate svojih istraživanja, a sve su objedinili u digitalnom časopisu. Upravo o temi “Drvo u medicini” nastala je i videoigrica koju je programirala učenica iz Novog Sada, a scenarij su napisale učenice tadašnjeg 3.OG razreda iz Donjeg Miholjca. Prikupljena je i velika zbirka pjesama raznih izvođača kojima je inspiracija bilo stablo, pa se tako krajem školske godine 2016./2017. hodnicima škola u Novom Sadu i Donjem Miholjcu često mogla čuti Balaševićeva “Ne lomite mi bagrenje” i poznata “Trešnja” hrvatskog benda Gazde - priča nam profesorica Kaučić.

Učenici iz BiH pak proveli su svojim prezentacijama novosadske i donjomiholjačke učenike kroz fraktale, geometriju, Pitagorino stablo i tako prikazali važnost i ulogu matematike u svakodnevnom životu. Projekt je rađen višejezično, odnosno na jezicima zemalja sudionica i na engleskom jeziku.

Da je riječ o iznimno kvalitetnom projektu, potvrdile su i nacionalne oznake kvalitete koje dodjeljuju nacionalne agencije, ali i Europska oznaka kvalitete, koju je projekt osvojio. Kao rezultat uspješne suradnje na projektu, Elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin” iz Novog Sada je kroz inicijativu Europske komisije Move2Learn Learn2Move, a u sklopu Erasmusa+ dobila novac koji je iskoristila za nedavni posjet Srednjoj školi Donji Miholjac. Istog dana školu su posjetile i ravnateljica Ekonomske škole Braća Radić iz Đakova, profesorica Snježana Marić; koordinatorica Erasmus+ projekata, profesorica Zlata Hrženjak; profesorice Danica Crnov i Brankica Radonić te dvije učenice i dva učenika sudionici Erasmus mobilnosti. L. Aničić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike