Regija
BABINA GREDA PRIPREMA SE ZA POVLAČENJE EUROPSKOG NOVCA

Rade projekt za gradnju vrtića
Objavljeno 14. travnja, 2018.

BABINA GREDA

Općina Babina Greda napravila je idejno rješenje, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za gradnju dječjeg vrtića na općinskome zemljištu u ulici Berava. Namjerava ga graditi s pomoću europskoga novca i zato je nužno što prije objediniti dokumentaciju i ishoditi građevinsku dozvolu, kako bi sve bilo spremno za kandidiranje projekta vrijednog oko pet milijuna kuna bez PDV-a.

- Računamo na mjeru 7.4., koja se treba otvoriti do kraja mjeseca - kaže općinski načelnik Josip Krnić. Vjeruje da će projekt sada uspjeti proći, za razliku od prošlog natječaja raspisanog prije godinu i pol, čiji su rezultati objavljeni tek ovih dana. Babogredci su se tada kandidirali za izgradnju sportsko-rekreakcijskog centra, ali su ostali 60-ak mjesta ispod crte. Prednost u bodovanju imali su domovi kulture i dječji vrtići, a drugi su projekti bili na marginama. Kapacitet vrtića, koji bi se trebao prostirati na 700 četvornih metara, uz uređen vanjski prostor i parkiralište, bit će za 50 djece u dobi od tri do šest godina i 20 mališana u jasličkoj skupini. O potrebi izgradnje dječjeg vrtića u Babinoj se Gredi već dugo govori. Dobar će dio žena u bliskoj budućnosti ondje dobiti posao pa će biti i sve veći problem s čuvanjem djece dok im mame rade. Krnić napominje da u selu imaju proizvodnju kolača, u kojoj su angažirane uglavnom žene. Uskoro će u gospodarskoj zoni biti otvorene sušare i bit će zaposleno 15-ak žena, a njih će više od 30 posao dobiti u proizvodnji dijelova za autoindustriju.

Prošle je godine na internetskoj stranici Općine provedeno anketiranje roditelja djece predškolske dobi i odaziv je bio stopostotan. Od 60 ispitanika, njih 58 izjasnilo se pozitivno jer žele da se i njihovim mališanima omoguće primjereni uvjeti za rast, razvoj i dopunjavanje obiteljskog odgoja. Interes za otvaranjem vrtića u Babinoj Gredi lani je iskazao privatni vrtić Petar Pan iz Drenovaca. Upravno vijeće donijelo je odluku o osnivanju podružnice u Babinoj Gredi. Plan je bio do kraja 2017. godine početi raditi, ali unatoč velikom trudu i nastojanjima nisu uspjeli pronaći odgovarajući prostor koji udovoljava državnim pedagoškim standardima. U Babinoj je Gredi bio samo jedan pogodan prostor, no sve se zakompliciralo jer papiri nisu uredni. M.Lešić Omerović

Procedura će trajati 2-3 godine

Općinski načelnik Josip Krnić kaže da je svjestan toga da će procedura u vezi s izgradnjom dječjeg vrtića potrajati dvije do tri godine. Napominje da Općina želi osigurati i imati svoj prostor za dječji vrtić, a potom će se odlučiti hoće li biti njegov osnivač ili će ga dati u koncesiju. U svakom slučaju, sufinancirat će boravak djece u toj predškolskoj ustanovi jer roditelji jednostavno nisu u mogućnosti sami podmirivati ekonomsku cijenu vrtića. Zbog ilustracije treba napomenuti da ekonomska cijena za vrtićku skupinu na razini županije iznosi 1600 kuna mjesečno.

Možda ste propustili...

VINKOVCI REALIZIRAJU PROJEKTE NA KOJE SU ČEKALI GODINAMA

U provedbi 15 projekata za 140 milijuna kuna iz EU-a

13. VUKOVARSKI ETNO SAJAM

Obrti, antikviteti, hrana, igračke...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEČANO OTVOREN REKONSTRUIRAN I DOGRAĐEN DJEČJI VRTIĆ ''PUPOLJAK'

Grad Otok dobio moderan vrtić

2

SPAČVA ULAŽE U POTENCIJALE

Zaposle sve koji su bili na praksi

3

KNJIGA PROF. DUBRAVKA MARIČIĆA ''MOJA SJEĆANJA NA SLAVONSKO-PODRAVSKU ŽELJEZNICU''

Gutmannova željeznica imala je značaja utjecaj na razvoj turizma općine Čačinci