Regija
LORENA NASTAVILA TRADICIJU

Jedina djevojka u
HGSS-u Vinkovci
Objavljeno 14. travnja, 2018.

VINKOVCI

U listopadu 2009. održana je osnivačka skupština HGSS-a Stanice Vinkovci, a od samih početaka u njezin je rad uključena obitelj Becić iz Vinkovaca. Otac Zlatko Becić danas je pročelnik HGSS-a Stanice Vinkovci, a kći Lorena i sin Danijel aktivni su članovi HGSS-a Stanice Vinkovci od samih početaka.

Opasne situacije

Kako je sve počelo, koji su preduvjeti da bi se bio uspješan u radu, razgovarali smo s jedinom djevojkom u HGSS-u Vinkovci Lorenom Becić.

- Sve je počelo kad sam imala četiri godine. Moj otac Zlatko vodio me na planinarenje, a išli smo više obiteljski. Poslije se iz planinarenja osnovao HGSS Stanica Vinkovci, a kako sam još bila maloljetna, nisam bila u službi, nego sam uz oca učila i stjecala neka početna iskustva. Kad sam napunila 18 godina, došla sam u Stanicu Vinkovci i ovdje mislim ostati jako dugo, jer volim pomagati ljudima i srce mi je puno nakon svake akcije. HGSS je moja ljubav i za HGSS se živi - rekla je Lorena Becić o samim početcima.

U samim akcijama, kaže Lorena, bude i opasnih situacija, no ako si dobro pripremljen i svladaš psihološku barijeru, nema problema. Puno puta su joj prijateljice govorile da je to preopasno i da se odluči na nešto drugo, no Lorena je hrabra i spremna za velike izazove. Svaki dan je drukčije koncipiran i sve je to u biti trening kako bi se usavršili i mogli odgovoriti na najteže izazove.

- Imamo zimski i ljetni tečaj, no imamo i treninge penjanja, prve pomoći, jer nikada ne znaš što te očekuje na terenu. Uvijek kad se ide na vodu postoji rizik, prošla sam tečaj za spašavanje iz vode i poplava, tako da nema straha - priča Lorena. Oprema koja je uvijek na njoj teška je desetak kilograma i sve mora biti na svom mjestu kako ne bi bilo problema u akcijama. Prije izlaska na teren druga osoba sve dobro mora provjeriti, da je sve na svom mjestu.

Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Vinkovci danas ima oko 35 članova, no, kako kaže Lorena, osim nje, mladih djevojaka nema, ali imaju starijih žena.

Godine iskustva

- Kad se netko odluči doći u HGSS Vinkovci, prvo vidimo koliko je ta osoba zainteresirana za sve izazove i polako je uvodimo u cijeli rad. Prvo se mora položiti prva pomoć, onda se ide na ljetni i zimski tečaj, speleo te na spašavateljski tečaj. U međuvremenu se može ići na polaganje za spašavanje iz vode i poplava. To se sve ne može odmah položiti, nego trebaju godine iskustva, a ja sam, prije nego što sam došla u HGSS Stanicu Vinkovci, puno toga prošla uz oca, tako da sam spremna došla na prvi tečaj. U dosadašnjem članstvu u HGSS-u imam položenu prvu pomoć, spašavanje iz vode i poplava, specijalističku obuku za skijanje i zimski tečaj. Očekuje me polaganje ljetnog tečaja, speleo za špilje te na kraju spašavateljski, koji je posljednji u nizu što se tiče polaganja - kaže Lorena. Dodaje kako osoba koja dolazi u HGSS mora biti psihološki jaka, a strah se može relativno lagano svladati razgovorom.

- Mi smo svi i prijatelji i pomažemo si kroz priču, jer jedino se tako može svladati strah. Nije ti svejedno kad naiđeš na mrtvo tijelo u akcijama. Penjanje po užetu svladala sam za samo deset dana, ali, kažem, ako si dobro pripremljen i ako nešto voliš i imaš svoj cilj, nema bojazni. Uvijek te mora voditi misao da ideš nekome pomoći i onda tu nema straha - rekla je Becić.

HGSS od osobe traži da bude na raspolaganju sva 24 sata, jer, kako kaže Lorena, nikada ne znaš kad će doći poziv, a znalo se zvati i u vrijeme nekih proslava, no nema tu “ne mogu”, ostavljaš sve i ideš.

Lorena Becić buduća je studentica kineziološkog fakulteta, no, kako kaže, HGSS je uvijek tu i najveći dio slobodnog vremena provede u vježbi i na treninzima. Za našeg boravka u Stanici Vinkovci demonstrirala je penjanje i spuštanje po užetu te penjanje na umjetnu stijenu.

Mario KOKAJ
Postanite član HGSS-a

Svi oni koji se žele priključiti HGSS-u Stanici Vinkovci trebaju doći u prostorije HGSS-a, koje se nalaze prekoputa Poljoprivrednog fakulteta u hali, utorkom od 19 sati. Preduvjet je da se osoba bavi planinarenjem i da ima položen planinarski ispit.

Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike