Magazin
TJEDNI OSVRT

Ratni zločinac prespavao presudu
Objavljeno 14. travnja, 2018.

Nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, izricanjem ovotjedne pravomoćne presude vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju koji je u prvom stupnju prije dvije godine iznenađujuće oslobođen optužbe za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, potvrdio je samo jedno - ni nakon brojnih traljavih presuda protiv srpskih zločinaca ništa se nije promijenilo.

Šešelj je, očigledno uz potpunu nezainteresiranost sudstva za njegov slučaj, osuđen samo na 10 godina, ali u zatvor neće jer je kaznu već odslužio boraveći u pritvoru dulje od 11 godina.

Time su pravo i pravda samo naoko zadovoljeni - samim time što je proglašen krivim, ali ne i visinom kazne ako znamo da je za sve počinjene stravične zločine Haško tužiteljstvo tražilo da ga se osudi na najmanje 28 godina.

A kako je Šešelj i iz Beograda, braneći se godinama sa slobode, uporno provocirao kako sam sud, tako i cjelokupnu svjetsku javnost, ne čudi ni njegova poruka da je "ponosan na sve ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koje su mu pripisali, i spreman ih ponoviti." Po njemu je i ta presuda skandalozna pa čak najavljuje i žalbu.

Tako je još jedna presuda koja je trebala biti poruka cijelom svijetu da se zločin ne tolerira ponovno postala farsa i politika, ružna politika.

Jer i prema tvrdnjama dugogodišnjih analitičara rada Haškog suda, iz presude Vojislavu Šešelju iščitava se kompromis. Kompromis međunarodne politike i međunarodnog prava što iščitavaju kroz činjenicu da udruženi zločinački pothvat, kojeg je Šešelj bio član, nije prošao ni u žalbenom postupku. Iščitava se to iz toga što bi osuditi i proglasiti udruženi zločinački pothvat u predmetu Šešelj, značilo članom udruženog zločinačkog pothvata apostrofirati i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i dobar dio njegove stranačke “elite”. Zemljama EU-a i NATO saveza čija politika itekako ima utjecaj na rad Tribunala u interesu je da sad Srbija sa svojim novim, europskim licem, što prije prizna Kosovo i provede njihov ključan interes.

Šef Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj stoga je i mogao u vrijeme izricanja presude u Haagu - spavati. A samom presudom, koja ne samo što je skandalozna i predstavlja jedan od apsurdnijih sudskih dokumenata, suci su ujedno pljunuli u lice svim četničkim žrtvama. Ona će ujedno biti i poruka za budućnost da takvo ponašanje nije kažnjivo i da i drugi mogu činiti ratne zločine.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

Najčitanije iz rubrike