Magazin
KRATKO I JASNO

Iva Ušćumlić: Postoji privid sigurnosti, ali sigurnost ne postoji
Objavljeno 14. travnja, 2018.

Agencija Media Val bavi se upravljanjem komunikacijom u svim njezinim oblicima, pa tako i digitalnom komunikacijom. O čvršćim pravilima o zaštiti osobnih podataka GDPR (General Data Protection Regulation) Iva Ušćumlić kaže:

- Ta regulativa Europske unije donosi najveće promjene u zaštiti osobnih podataka u posljednjih 20-ak godina. Za početak, proširen je opseg podataka koji se smatraju osobnima. Danas su to, osim imena, prezimena i adrese, i e-mail adresa, IP i MAC adresa, GPS lokacija, RFID tag, kolačići (cookies) na internetskim stranicama, telefonski brojevi, fotografije, videosnimke, OIB, biometrijski podatci, genetski podatci, podatci o obrazovanju i stručnoj spremi, podatci o plaći, razni financijski podatci (računi u bankama, kreditna zaduženja, podatci o zdravlju, seksualnoj orijentaciji...). Ali to nisu svi podatci, nego samo jedan, i to onaj najčešći dio. Što to u praksi znači? Sve tvrtke - zapravo, svi koji na bilo koji način posluju ili se oglašavaju na internetu - prikupljaju neke od tih podataka. I od stupanja regulative na snagu morat će vrlo jasno tražiti pristanak za prikupljanje tih podataka od korisnika, vrlo izravno i brzo djelovati ako korisnik taj pristanak povuče i vrlo jasno definirati tko i kako pristupa tim podatcima.

Što s Facebookom, Googleom...?

- Facebook i Google već su godinama integralni dio našeg života. Google tako prikuplja podatke o vašem kretanju pa možete jednim klikom pogledati gdje ste bili u proteklih par godina. Prikuplja i podatke o tome što ste pretraživali - ikad, uopće. I o svim stranicama koje ste ikada posjetili (da, i o PirateBayu i o PornHubu). Sve je to u pohranjenim podatcima koje Google ima o vama. Ondje su i sve fotografije koje ste poslali i svi mailovi koje ste slali... Bizarno je u svemu tome što ste dozvolu i Facebooku i Googleu dali sami - i nesvjesni implikacija koje ta dopuštenja imaju za vaš život...

Postoji li sigurnost na internetu?

- Jedno je pravilo: što god vam je važno sačuvati privatnim, nemojte stavljati na mobitel, u mail, u Whatsapp, Viber ili poruku na Messengeru. Sigurnost ne postoji - postoji privid sigurnosti i postoji iluzija da ste privatna osoba čije prepiske, pretraživanja i putovanja ne zanimaju nikoga. Ali tomu nije tako - svakih nekoliko godina vi ste jedan glas na izborima, a stvarnost nam je pokazala da je za dobivanje tog glasa moguće otići jako, jako daleko. (D. J.)

Možda ste propustili...

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

Najčitanije iz rubrike