Osijek
PROJEKT “KROZ MIRANDINE OČI”

Romi u Osijeku mogli bi dobiti svoju udrugu
Objavljeno 12. travnja, 2018.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana Roma jučer je u Kulturnom centru Eurodom otvorena izložba “Miranda – holokaust Cigana”. Izložba je dio međunarodnog projekta “Kroz Mirandine oči” (Through Miranda's Eyes) i bavi se temom genocida nad Romima tijekom Drugog svjetskog rata. Autor izložbe je predsjednik udruge DROM, Veijo Baltzar. Izložbu su otvorili Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, i Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka, a bit će otvorena do 19. travnja.

“Zastupnik Kajtazi i ja utvrdili smo da iako u Osijeku ima pripadnika romske manjine, oni nemaju udrugu koja bi im štitila interese. Dogovorili smo se pokušati to promijeniti”, rekao je Vrkić. Zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović najavio je kako će ubuduće svake posljednje nedjelje u svibnju u sklopu Dana županije obilježavati Dan nacionalnih manjina.

- Vrlo često se romskom poviješću bave drugi i u takvim je procesima romska zajednica gubila svoj glas. Kao predstavnik romske nacionalne manjine moram reći da je učinjeno jako puno, ali ne dovoljno da se Romi na pravi način integriraju u društvo u državama EU. Nadam se da će ova izložba biti još jedan pomak prema napretku i međusobnom razumijevanju - rekao je Kajtazi. J.Nikolić

Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana