Novosti
SKUP GRAĐANSKE INICIJATIVE "HRVATSKA PROTIV ISTANBULSKE KONVENCIJE"

Policija prebrojila pet, a
organizatori 70 tisuća ljudi
Objavljeno 12. travnja, 2018.
Među okupljenima su bili saborski zastupnici Miro Bulj, Hrvoje Zekanović i Željko Glasnović, pjevač Marko Perković Thompson

Na splitskoj Rivi u četvrtak predvečer intoniranjem hrvatske himne počeo je skup građanske inicijative "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije", na kojem se traži da se odustane od ratificiranja te konvencije i na kojem se, prema procjeni organizatora, okupilo 70 tisuća ljudi. Kako prenosi HRT, policija je procjenila da se na skupu okupilo sveg 5.000 ljudi.

Prvi govornik, predsjednik splitsko-dalmatinske udruge logoraša Ivan Turudić, rekao je da je s 23 godine ranjen u Hrvatskoj Kostajnici 1991., bio je zarobljen, a u logoru u Glini zatvoren šest mjeseci. Zajedno s drugim hrvatskim braniteljima borio se za domovinu, pa se pita "tko danas ima pravo sve to zaboraviti i uništavati hrvatsku obitelj kao stup naše domovine namećući nam kroz Istanbulsku konvenciju rodnu ideologiju kao neko, po njima, bolje i prirodnije rješenje". Kako je rekao Turudić, oni su nas svojom žrtvom zadužili da neovisnost Hrvatske branimo i sačuvamo, pa tako i od Grevija, koji se nakon prihvaćanja Istanbulske konvencije izdiže i iznad hrvatskih zakona i hrvatskog Ustava.

Okupljeni su prije početka skupa i na njegovu početku pjevali domoljubne pjesme "Zovi, samo zovi" i uzvikivali "U boj, u boj", "Izdaja, izdaja" i "Hoćemo izbore", a čuli su se i povici “Za dom spremi”.

Među mnogim natpisima koje su nosili bio je i "Andrej Plenković za Pupovca suho zlato, za državu i narod živo blato", portret Andreja Plenkovića s natpisom "Izdaja","Nećemo Istanbulsku konvenciju u Hrvatskoj", "Zaštitite obitelj" ,"Isus Krist više od IK" i drugi.

Među okupljenima su bili saborski zastupnici Miro Bulj, Hrvoje Zekanović i Željko Glasnović, pjevač Marko Perković Thompson, predsjednica udruge "U ime obitelji" Željka Markić i predsjednik udruge Vigilare Vice Batarelo.

Odgojiteljica Kristina Bašić rekla je da ne želi da HDZ ratificira Istanbulsku konvenciju. "Dosta mi je da mi premijer Plenković tumači da ne znam zašto sam ovdje. Sramotno je da se žene i djecu iskorištava da bi se nametnula Konvencija koja će u budućnosti zlostavljati mene, moju i vašu djecu", kazala je Bašić.

"Koncept roda odvojenog od spola nije usuglašen u EU i Vijeću Europe, i zato je mnoge zemlje nisu ratificirale. Očekujem da štitite i moje građansko pravo da kažem da je spol biološki određen kao muški i ženski, i da su spol i rod istovjetni, i to bez straha od progona i tužbi u ime antidiskriminacije", kazala je Bašić.

U isto vrijeme kada se održava prosvjed na Rivi, održava se i protuprosvjed. "Ovo je jedan aktivistički čin. Drago nam je da će se sutra ratificirati Istanbulska konvencija. Možda da je ranije ratificirana, nekih od žrtava nasilja možda ne bi bilo. Sto žena je od donošenja Konvencije izgubilo život od bliskih ljudi iz obitelji, i zato puštamo sto lampiona u more", kazala je jedna od organizatorica protuprosvjeda na Matejuški, gdje je pušteno sto lampiona u more.H/V.T.

Brkić: Glasovat ću protiv

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić poručio je u četvrtak da ostaje pri svim ranije izrečenim stavovima, pa će glasovati protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, ali razilaženje oko tog pitanja neće ugroziti snagu i jedinstvo HDZ-a. "Demokršćanske vrijednosti dio su moga naroda, identiteta, karaktera i moje vjere. Ja od njih neću odustati. Svoje stavove ne mijenjam, ali sam isto tako siguran da razilaženje oko ovog pitanja neće ugroziti snagu i jedinstvo HDZ-a", napisao je Brkić na svom facebook-profilu.

Biskupi u Zagrebu

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić izjavio je u četvrtak da ne organizira Crkva prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Splitu, već građani vjernici, izrazivši želju da skup prođe u ozračju tolerancije i dostojanstveno. "Bit ću ponosan na ovaj skup jer su udaljili Crkvu i biskupe i jer su udaljili politiku. To su dvije moje želje i poruke - da ovaj susret bude daleko od stranačke politike i da što dalje budu biskupi. Zato sam u Zagrebu, 400 kilometara dalje", rekao je Barišić novinarima nakon završetka 56. zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije. Dodao je kako bi to mogao biti veći skup nego onaj u Zagrebu jer, kako je rekao, "vi u Zagrebu imate tramvaje, a mi ih na Rivi u Splitu nemamo".

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA PRODAJE NEKRETNINE

Na prodaju su ponuđeni bivša farma svinja u Dardi i Kokingrad

2

DODIJELJENE NAGRADE “SOLJAČIĆ” I “SAKAČ”

Osječkom maturantu 5000 eura

3

PLAĆANJE POTVRDE BEZ KOJE SE MOŽE

Potiču se zanatlije, ali upis u školu prvo platite