Novosti
U NARODNOJ SKUPŠTINI SRBIJE OPED NAPAD NA HRVATE

Traže odgovornost za Žigmanova zbog izjava o žrtvama u Hrtkovcima
Objavljeno 13. travnja, 2018.

Na redovitoj sjednici Narodne skupštine Srbije, uz aktualne dvojbe oko osnivanja Zajednice srpskih općina na Kosovu, rasprava se proširila i na Šešeljevu presudu, što se događalo u Hrtkovcima i što Hrvati u Srbiji govore o žrtvama, Hrvatima u Hrtkovcima, za čije je protjerivanje, između ostalog, osuđen Vojislav Šešelj.

Zastupnik Narodne seljačke stranke, članice vladajuće kolacije na čijem je čelu Vučićeva Srpska napredna stranka, Marjan Rističević, poznat po tome što u Skupštinu ponekad dođe traktorom i parkira ga ispred skupštinske zgrade, a za prosvjeda protiv Miloševića traktorom je probijao policijsku blokadu pred Skupštinom, rekao je kako je Šešelj mogao u Haagu odgovarati samo za verbalni delikt i da u Hrtkovcima nije bilo nikakvog zločina. Upitao je što će srpska vlast poduzeti u povodu izjava zastupnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislava Žigmanova koji je, tvrdi Rističević, javno govorio kako je iz Hrtkovaca i Vojvodine prognano nekoliko tisuća Hrvata, a da ih je 25 ubijeno.

Zatražio je da mu se dostavi popis ubijenih Hrvata i odgovori “jesu li, zapravo, Hrvati iz Hrtkovaca mijenjali kuće sa Srbima iz Hrvatske i ugovore ovjeravali na sudu”.

Rističević vjerojatno aludira na izjavu Tomislava Žigmanova gdje je za agenciju Hina komentirao presudu Šešelju i rekao kako se nada da će “i drugi zločini nad Hrvatima u Vojvodini tijekom devedesetih biti procesuirani, a izvršitelji kažnjeni” te nastavio kako “ne treba zaboraviti da je 25 osoba ubijeno, a oko 35.000 ih je protjerano” iz Vojvodine, poglavito s područja Srijema. Žigmanov je i za srpske medije govorio o progonu i ubojstvima Hrvata u Vojvodini pa je, primjerice, za beogradski Novi magazin izjavio kako je presudom Šešelju potvrđeno ono što su predstavnici hrvatske zajednice, žrtava i nevladinih organizacija tvrdili, “a to je da je bilo zločina u Vojvodini nad Hrvatima, iako je riječ o teritoriju na kojem nije bilo rata i čiji građani hrvatske nacionalnosti nisu iskazivali nelojalnost državi”.

- Iza tih zločina stajale su državne strukture i paravojne i policijske snage, koje su poticale progon i vršile nasilje, čija su posljedica bili protjerivanje i ubojstva Hrvata u Vojvodini – rekao je za ovaj tjednik Žigmanov i ponovio brojke o prognanima i ubijenima, a i slično je govorio i za beogradski Blic u siječnju prošle godine.M.Flego

Zastupnik Rističević, koji u Skupštinu ponekad dođe traktorom, negirao je zločine u Hrtkovcima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike