Novosti
KONFERENCIJA HPB-A I EBRD-A

Rast ženskog poduzetništva u RH nedovoljan
Objavljeno 13. travnja, 2018.

U Hrvatskoj je u posljednjih nekoliko godina primjetan rast ženskog poduzetništva, koje u ukupnom broju malih i srednjih tvrtki čini oko 25 posto, no potencijal je puno veći i očekuje se daljnji rast, pogotovo s obzirom na to da ga sve više podržavaju i financijske institucije, samostalno i u suradnji s EBRD-om, istaknuto je na konferenciji o ženskom poduzetništvu.

Konferencija, u organizaciji Hrvatske poštanske banke i Europske banke za obnovu i razvoj, okupila je više od sto poduzetnica iz različitih segmenta, koje je pozdravio predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić poručivši da su takve konferencije potrebne za bolje povezivanje i financiranje poduzetničkih projekata. Izvršna direktorica HPB-ova Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima Antonija Zorić istaknula je da je teško napraviti statistiku i strukturu kredita koji jesu, a koji nisu za žene, jer su i vlasništvo i upravljanje u tvrtkama često mješoviti, ali se primjećuje da je u posljednje dvije godine tu sve više žena, pa su tako sve više i nositeljice kredita.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku Vedrana Kašić Jelušić rekla je da najnovija istraživanja pokazuju da žene najčešće posao obično pokreću u dobi između 35 i 44 godine te da od 100 nezaposlenih osoba posao pokreće 15 žena i samo 5 muškaraca.

- Više od 80 posto tvrtki koje su u našem programu i vode ih žene povećalo je prihode, oko 60 posto ih je povećalo zaposlenost, produktivnost i izvoz - naglasila je Kašić Jelušić, istaknuvši da se u njihov program do sada uključilo više od 250 poduzetnica, od kojih je 120 tvrtki u ženskom vlasništvu, a 21 poduzetnicu mentoriraju. Dodaje kako je poticanje žena za biznis iznimno važno za svako društvo.

- U odnosu prema zemljama EU-a, u Hrvatskoj je to još slabo, još dominiraju muškarci te na jedan poduzetnički pothvat žena dolazi 2,2 posto više muških projekata, a u EU-u je taj prosjek niži, 1,8 posto - navela je Kašić Jelušić.I.B./H