Novosti
SABOR O POTPREDSJEDNICI VLADE

Plenković: Ministrica dobro radi posao
Objavljeno 12. travnja, 2018.

Vezani članci

MINISTRICA GOSPODARSTVA POHVALILA SE REZULTATIMA

Pred izvanrednom upravom Agrokora još je mnogo posla

Saborska oporba u petak je, zahtijevajući opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, očekivano žestoko kritizirala smjer kojim ide Vlada u Agrokoru, a suprotnim im je stavovima odgovarao premijer Andrej Plenković.

Čelnik SDP-a Davor Bernardić podsjećao je premijera kako je glavni krivac za krizu Agrokora, njegov bivši vlasnik Ivica Todorić, dolazio k njemu na tajne sastanke u Vladu. “I zaboravili ste da smo ovdje prije četiri mjeseca upozoravali na 141 savjetnika i pola milijardi kuna naknada koje će na njih otići. Proučavali ste dokumentaciju, priznali krivnju, smijenili Ramljaka... Savjetnici i dandanas primaju naknade, radnici ostaju bez posla, a vi ovdje štitite Martinu Dalić kako biste sakrili tragove”, poručio je Bernardić.

Plenković mu je, pak, uzvratio kako sastanci nisu bili tajni, već u Uredu premijera. “A potpredsjednicu Vlade branim zato što ona dobro radi svoj posao. Ne samo na ovoj temi nego i na drugim temama”, odgovorio je Plenković.

SDP-ov Gordan Maras za objašnjenje je koristio i fotokopije Plenkovićevih fotografija za koje je rekao kako jasno povezuju HDZ i Agrokor, kao i Texo Menagement s HDZ-om i Agrokorom. Premijer mu je ironično odgovorio kako je prvi muškarac koji mu je pokazao toliko njegovih slika.

Branimir Bunjac iz Živog zida ustvrdio je kako premijer nije u stanju voditi ni stranku, a Plenković mu je poručio da se “ne sekira za HDZ”. “Brinite svoje brige i o tome kako vi izgledate i koji su vaši politički ciljevi i vaše političke ambicije. Vi ste jedni od onih koji su defetisti, nihilisti, antisistemski orijentirani, protestni, prosvjedni, a ima takvih kao vas koliko hoćete diljem Europe. Ne doživljavam vas kao svog političkog saveznika i zato razumijem vaše kritike, ali ću u svemu što radim raditi da uvijek dobivam puno veću potporu nego vi”, uzvratio je Plenković.

Mostov Tomislav Panenić premijera je pozivao da nabroji uspjehe ministrice koji “obećavaju svijetlu budućnost u Hrvatskoj”. “I vi ste bili ministar, gospodine Paneniću, i ne sjećam se da je netko opjevao vaše uspjehe. Potpredsjednica Dalić kao koordinatorica cijelog ekonomskog tima, jednog od jačih u povijesti hrvatskih vlada, provodi i participira i u politici koja rasterećuje gospodarstvo, izrađuje kvalitetni nacionalni program strukturnih reformi, prati globalne trendove", nabrajao je Plenković. S tim se nije složio SDP-ovac Domagoj Hajduković. “Meni tempiranje rasprave sliči na 'spašavanje vojnikinje Dalić', koja je hodajući sukob interesa i uteg vaše vlade sukoba interesa”, kazao je Hajduković. Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) smatra, pak, kako je Martina Dalić od afere “Agrokor 1” napravila aferu “Agrokor 2”, a HSS-ovac Željko Lenart ocijenio je kako je rasprava neravnopravna s obzirom na to da su se stvari događale iza zatvorenih vrata i da su ljudi u čudno vrijeme ulazili u Vladu, pa informacije o svemu tome nemaju čak ni HDZ-ovi zastupnici. Kao predstavnika HDZ-u sestrinske stranke, Plenković ga je pozvao da “malo zgruntaju gdje su”.

Igor Bošnjak/H
Dalić se pohvalila majicom koju joj je darovao “sindikalac” Belja

Prozivana Martina Dalić na sjednici Sabora pohvalila se crvenom majicom s logotipom Belja, tvrtke iz sastava Agrokora, koji joj je darovao predstavnik nezavisnog sindikata proizvodnje hrane i pića u Belju, “kao znak pažnje i pozornosti radnika Belja za očuvanje radnih mjesta u sustavu Agrokora”. Mostov Nikola Grmoja potom ju je upitao koliko je državnog novca “utukla u Agrokor i onda ga izručila Rusima”. “Umjesto ove majice koju ste dobili od radnika Belja, najbolje bi bilo da vam Azimov da pola svoga ordenja”, poručio je Grmoja Martini Dalić.

Možda ste propustili...