Svijet
SVE BLIŽE GLOBALNOM SUKOBU

SAD spreman na avanturu u Siriji?
Objavljeno 12. travnja, 2018.

Vezani članci

RUSIJA I SAD RAZMJENJUJU PRIJETNJE

Svaki će američki projektil ispaljen na Siriju biti srušen

Šef UN-a pozvao je "na izbjegavanje situacija koje bi bile izvan kontrole" u Siriji, s obzirom na to da je napetost između Washingtona i Moskve još povećana nakon upozorenja američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi mogao ispaliti rakete u znak odmazde za navodni kemijski napad blizu Damaska.

Glavni tajnik UN-a zatražio je od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti da izbjegavaju situacije koje bi bile izvan kontrole u Siriji, ponavljajući da je iznimno zabrinut zbog velike nesigurnosti koja trenutno vlada.

Ruska vojska objavila je u četvrtak da zastava sirijske vlade leprša nad gradom Dumom. Time je režim Bašara al-Asada preuzeo kontrolu nad "čitavom Istočnom Gutom". Istodobno, posljednji pobunjenici u gradu Dumi predali su svoje teško naoružanje dok je njihov šef napustio zonu u smjeru sjevera zemlje, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Razmjena prijetnji

Američki predsjednik napisao je prethodnog dana na Twitteru: "Rusija se zaklinje da će srušiti bilo koju raketu ispaljenu na Siriju. Neka Rusija bude spremna jer pristižu lijepe, nove i 'pametne!' Niste se trebali udruživati sa životinjom koja ubija plinom, koja ubija svoj narod i to voli", napisao je Donald Trump.

Kao podršku predsjedniku, Pentagon je izrazio "spremnost" da ponudi vojne opcije za udare na Siriju, dok je režim Bašara al-Asada evakuirao zračne luke i vojne baze.

No, nakon predsjednikovih tvitova, Bijela kuća pokazala se opreznijom.

"Predsjednik drži Siriju i Rusiju odgovornima za taj napad kemijskim oružjem", ali "sve su opcije na stolu, konačna odluka nije donesena", izjavila je glasnogovornica Sarah Sanders.

Trump je u četvrtak relativizirao vlastito prijašnje upozorenje na Twitteru o vojnom napadu na Siriju nakon navodnog kemijskog napada na civile kazavši da bi napad "mogao biti vrlo uskoro ili ne tako skoro uopće."

SAD još uvijek analizira obavještajne podatke o prošlotjednom kemijskom napadu u Siriji, rekao je u srijedu američki ministar obrane Jim Mattis, govoreći opreznijim tonom nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio raketnim napadima. Upitan ima li dovoljno dokaza protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, Mattis je rekao: "Još analiziramo obavještajne podatke, mi i naši ostali saveznici. Još radimo na tome". Mattis je također ponovio da je američka vojska spremna za vojnu opciju ako to bude potrebno i ako tako odluči predsjednik Trump. Nekoliko sati nakon što je Trump tvitao da će rakete "padati" po Siriji, Pentagon je objavio da neće komentirati buduće vojne operacije.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja objavila je da će se sastati u ponedjeljak na hitnom sastanku kako bi razgovarala o, kako je objavila u priopćenju, "navodnom kemijskom napadu" u Dumi u kojemu se vjeruje da je plinom potrovano više desetaka ljudi.

Rusija demantira sve

Taj kemijski napad u Siriji Washington je izmislio, kazao je pak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodao je da takvo nešto ne smije biti iskorišteno kao opravdanje za američke napade na ciljeve sirijske vlade.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da se nada da će "prevagnuti zdrav razum", iako geopolitičke napetosti diljem "sve više kaotičnog svijeta" stvaraju nervozu.

Oglasio se i sirijski predsjednik Bašar al-Asad. "Sa svakom pobjedom postignutom na terenu podižu se glasovi nekih zapadnih zemalja, a akcije se intenziviraju u pokušaju da se promijeni tijek događaja. Ti glasovi i svaka moguća akcija pridonijet će samo povećanju nestabilnosti u regiji, te prijetiti međunarodnom miru i sigurnosti", citirala je televizija Asada.

Vuk TEŠIJA/H
Iran je prava meta, a ne Sirija?

Stručnjak za SAD Josef Braml iz Njemačkog društva za vanjsku politiku i autor knjige “Trumpova Amerika – na račun slobode” smatra da se tu zapravo radi o nečemu posve drugom. U intervjuu za Deutsche Welle rekao je da smatra kako će SAD izvesti zračne napade protiv Sirije. Prema njegovu mišljenju, Trumpove prijetnje da će saveznici sirijske vlade platiti visoku cijenu prvenstveno se odnose na Iran. “Mislim da je Sirija za SAD zaista samo sporedno ratište u sukobu s Iranom. Sada predstoji istupanje iz nuklearnog sporazuma u svibnju i onda će se sukob zaoštriti. Miješanje Irana u Siriji bi moglo poslužiti kao moralno i geostrateško opravdanje za njihov postupak. Ne smijemo zaboraviti ni da je Trump nedavno kritičara Irana Johna Boltona postavio za savjetnika za nacionalnu sigurnost. Ja to vrlo ozbiljno shvaćam”, kaže Braml.

Gorbačov: Nesposobni za dijalog

Izgledi za vojni sukob potaknuli su i jednog od arhitekata kraja prethodnog sukoba, Mihaila Gorbačova, na rijetku medijsku intervenciju. “Iznimno sam razočaran načinom na koji se naši aktualni vođe nose sa stvarima. Čini se da su nesposobni za dijalog, korištenje diplomacije, a politika se pretvorila u razmjenu optužbi, sankcija i vojnih napada”, rekao je posljednji sovjetski vođa. Sama činjenica da je odlučio istupiti u javnosti već je dovoljno zabrinjavajuća, zato što to godinama ne čini, a s obzirom na sadržaj izjave, jasno je da je situacija više nego ozbiljna.

Možda ste propustili...

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

ŠEF UN-A ZA KLIMU: POTREBNI SU SNAŽNIJI NACIONALNI PLANOVI

Imamo još samo dvije godine za spas planeta

Najčitanije iz rubrike