Sport
PO TREĆU PROLJETNU POBJEDU

Osijekov test
karaktera i kolektivnosti
Objavljeno 13. travnja, 2018.
Ostali su dužni u posljednja dva nastupa, pa treba početi iskupljenje

Nogometaši Osijeka danas će biti na pravom testu karaktera i kolektivnosti. Posljednji tjedan nije im baš bio za pamćenje.

Dva gostovanja u Kranjčevićevoj u razmaku od četiri dana ostavila su brojne upitnike zbog blijedih partija protiv momčadi koje su u donjem dijelu tablice. Zato bi današnja utakmica protiv Istre 1961 za njih trebala biti izazov u kojem bi trebali pokazati kako vrijede mnogo više negoli to pokazuju u ovom trenutku.

Izlaz iz krize

Svašta se govorilo nakon poraza od Rudeša, pa se čak pojavila sumnja kako određeni igrači “buše” trenera. Zoran Zekić odlučno odbacuje takve glasine.

- Nikada nisam osjetio da neki igrač iskazuje nelojanost. Za mene su to obične glasine i ne želim se baviti time. Svašta se govori kada igra i rezultati nisu na očekivanoj razini. Ono što ja znam jest kako igrači kvalitetno rade na treninzima i s te strane nemam nikakvih problema. E, sad, zašto smo u utakmicama ispod razine, to je malo kompleksnije pitanje. Uglavnom, ono što je bilo treba ostaviti iza nas, a od susreta s Istrom 1961 pokazati ono naše bolje lice - kaže trener bijelo-plavih.

Kako je njegova momčad suočena s krizom igre, Zekić i ne skriva. Na pitanje kako se izvući iz te “rupe” nudi isti odgovor kao i uvijek.

- Radom i angažmanom. Ako ti neke stvari na terenu i ne idu, uvijek ih možeš pokriti disciplinom i jačim angažmanom. Zapravo, mislim kako je najvažnije danas izići “čiste glave” - smatra Zekić.

U Gradski vrt stiže momčad koja se grčevito bori za opstanak, a takve su bijelo-plavima ove sezone baš “trn u oku”. Rudeš i Cibalija otkinuli su osječkoj momčadi po sedam bodova, a Istra 1961 dosad četiri. Pametnom dosta, a momčadi bijelo-plavih ti podaci morali bi biti dovoljni za maksimalnu ozbiljnost.

- Nadam se kako se to gubljenje bodova protiv momčadi sa samog dna tablice neće nastaviti i protiv Puljana. Nedostaje nam balansa u odnosu prema prošloj sezoni, kada smo utakmice ovog tipa uglavnom pobjeđivali. Gubili smo derbije, a sada se sve to okrenulo. Ipak, vjerujem kako ćemo biti sposobni brzo vratiti poljuljano povjerenje navijača i svojim igrama u preostalim susretima im vratiti zadovoljstvo - optmističan je Zekić.

Bez radikalnih promjena

Za susret s Puljanima plan igre je vrlo jednostavan, tvrdi trener:

- Izići agresivno i od prve minute igrati napadački nogomet i vjerovati u pobjedu. Treba nam više lopti u dubinu, okomitih dodavanja koja donose prilike. Previše igramo okolo-naokolo, čime dajemo suparniku mogućnost lakšeg postavljanja u obrani.

Ništa novo kada je ideja igre u pitanju, a hoće li Zekić ponuditi neke novosti o pitanju momčadi?

- Nisam pobornik radikalnih zahvata jer to smatram bježanjem od problema. Ne možemo računati na Grezdu, koji nije dovoljno zaliječio ozljedu gležnja, a dvojba mi je gdje i da li uopće postaviti Lopu u momčad. U momčadi ostaju Santini na vratima i Jambor - otkriva Zekić.

Postoje još neke ideje. Nije nemoguće da prvi put vidimo Pervana od početka, Boban će biti na jednom krilu, a na drugom vjerojatno Lopa ili Hajradinović. I to je otprilike to, a Zekić je jedan dio svog izlaganja posvetio Goranu Miloviću:

- Volio bih u momčadi imati više takvih karaktera, sportskih mangupa. Milović je doista kvalitetan igrač i pravi je primjer profesionalca.

Je li to naznaka kako će Osijek u ljeto pokušati otkupiti Milovićev ugovor od Kineza zasad je teško reći, ali Zekić je apsolutno u pravu. Osijeku defnitivno treba poneka iskusna igračka “manga” više. Posebno u sredini terena, a dok je nema, ljudi koji igraju, imaju priliku pokazati mogu li izrasti u takvo što.

Dalibor KELER

OSIJEK-ISTRA 1961

Početak: Petak, 16 sati

Santini-Iveša

Šorša - Jovičić

Škorić - Zgrablić

Milović - Prce

Barišić - Čuljak

Jambor - Bady

Mioč - Halilović

Boban - Matei

Pervan - Maksimović

Lopa - Ottochian

Marić - Roce

Stadion: Gradski vrt

Kapacitet: 17.500

Sudac: Goran Gabrilo (Split).

29. kolo

PETAK

16 sati: Osijek - Istra 1961

18 sati:O Rudeš - Rijeka

SUBOTA

17 sati: OCibalia - Dinamo

19 sati: OInter Zaprešić - Hajduk

NEDJELJA

17 sati: O Slaven Belupo - Lokomotiva

igra

VRIJEME JE ZA OSIJEKOVO BOLJE LICE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike