Sport
FINAL FOUR SEHA-GAZPROM LIGE

Ima li tko jači od Vardara u Skopju?
Objavljeno 13. travnja, 2018.

Jane Sandanski makedonski je revolucionar čije ime nosi dom rukometnog prvaka Europe Vardara, koja će ugostiti sedmu zaredom završnicu regionalne SEHA-Gazprom lige. Vardar je branitelj naslova, a Skopje je prvi grad koji će drugi put ugostiti najbolje četiri momčadi iz osnovnog dijela sezone regionalne rukometne lige.

Zagreb priželjkuje 2013.

Prvi put 2013. godine planove o osvajanju naslova prvaka SEHA lige domaćinu Vardaru pokvario je Zagreb, koji je nakon produžetaka došao prvi i jedini put do naslova. “Zagrebaši“ i ove godine prizivaju 2013. godinu. Na putu do finala večeras (20.15 sati) stajat će im stari rival Celje Pivovarna Laško. Bit će to rukometni klasik jer rivalstvo hrvatskog i slovenskog prvaka seže još iz devedesetih godina prošlog stoljeća. Kraćeg datuma, ali slično je rivalstvo između prvog polufinalnog para Vardara i Meškova. Jednom su igrali finale 2014. godine u Novom Sadu. Godinu dana poslije u Veszpremu Meškov je poremetio Vardaru planove i iznenadio ih u polufinalu. Nešto slično žele i ove godine premda su došli u oslabljenom sastavu. Tada je naslov prvaka odnio mađarski Veszprem, koji od ove sezone ne stanuje u SEHA društvu. Vardar stoga osim četvrtog naslova prvaka nakon Zagreba 2012., Novog Sada 2014. i Bresta 2017. godine želi postati druga momčad koja je kod kuće osvojila naslov prvaka. Unatoč ugledu sva četiri kluba u rukometnoj Europi, neosporno je tko je u ovom društvu favorit, ne samo zbog toga što Vardar igra u svojoj dvorani pred svojim Komitima, koji će u nedjelju imati zagrijavanje na stadionu Filipa II Makedonskog, gdje igra istoimeni nogometni klub. Brojke koje je momčad Raula Gonzalesa ove sezone ostvarila u SEHA-Gazprom ligi najbolje govore o favorizirajućoj ulozi skopskog sastava. U 18 susreta Vardar je upisao 17 pobjeda i samo jedan remi.

Hrvati će sigurno slaviti

U uglednom društvu jugoistočne rukometne lige već sedmu godinu stanuju i rukometaši NEXE-a. Jednom su igrali u završnici, u Veszpremu prije tri godine, jedini put kada se igrao Final six. Final four sa šest najboljih momčadi iz osnovnog dijela sezone, pa su se i Našičani tada našli među najboljim sastavima. Ove godine zaključili su nastup na osmom mjestu, što im je i najlošiji plasman. Zato je sedmi put na Final fouru PPD Zagreb. Hrvatski prvak dobrim rezultatom smatra prije svega plasman u finale, a onda i pokušaj ponavljanja 2013., ma koliko god to teško bilo. Posebno ako im u finalu bude suparnik domaćin, koji je ujedno i prvak Europe. Neće zato PPD Zagreb jedini u Skopju braniti obraz hrvatskog rukometa. “Mozak i motor“ Vardara su Luka Cindrić i Igor Karačić, a s desnog krila i dalje je neumoran Ivan Čupić. U redovima Meškova na vratima stoji Ivan Pešić i dokazuje kako Hrvatska ima kvalitetnih vratara. Zanimljivo, s 23 obrane u sezoni 2014./2015. u susretu s Radničkim iz Kragujevca Peša je rekorder po broju obrana na jednoj utakmici u SEHA-Gazprom ligi zajedno sa svojim reprezentativnim kolegom Ivanom Stevanovićem, srpskim reprezentativcem Tiborom Ivaniševićem i Slovencem Urbanom Lesjakom. Član Meškova već dugi niz sezona je i Ljubo Vukić. U redovima Celjana hrvatski aduti su jedan nadolazeći pivot Kristijan Bećiri i jedan koji se nakon bolesti pokušava vratiti na veliku scenu Ivan Slišković. Stoga, kako god završi, netko od Hrvata u nedjelju će nakon finala “plesati oro“.

Iz Skopja: Krešimir Lacković
Raspored

PETAK (13. Travnja)

17.45 sati: Vardar – Meškov; 20.15 sati: PPD Zagreb – Celje Pivovarna Laško

NEDJELJA (15. travnja)

17.45 sati: za treće mjesto; 20.15 sati: finale

Zlatko Saračević

Trener PPD-a Zagreb

Na Final four plasirale su se uvjerljivo četiri najbolje momčadi tijekom sezone. Naše utakmice s Celjem su kroz povijest bile zanimljive i neizvjesne. Očekujem da to bude i ovaj put, a smatram da su izgledi za plasman u finale podjednaki

Branko Tamše

Trener Celje Pivovarne Laško

Imali smo dobru sezonu i zadovoljni smo što smo se plasirali na Final four. U polufinalu nas očekuje teška utakmica, a od svoje momčadi želim da prikažemo dobre rukometne predstave

Možda ste propustili...

EUROPSKO PRVENSTVO U BOKSU

Veočić je krenuo pobjedom od 5:0

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

Najčitanije iz rubrike