Regija
PROJEKTI VRIJEDNI 11 MILIJUNA KUNA

Odobrena energetska obnova 12 višekatnica
Objavljeno 12. travnja, 2018.

POŽEGA

Na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i javni Poziv za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada, tvrtka Komunalac prijavila je 12 višestambenih zgrada. Od toga devet u Požegi, jednu u Kutjevu i dvije u općini Čaglin.

- Glavni uvjeti za prijavu bili su suglasnost natpolovične većine suvlasnika, pripadnost zgrade D ili nižem energetskom razredu, legalnost objekta te obvezno postizanje uštede energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini (kWh/god), od najmanje 50 posto nakon provedbe projekta. Komunalac je u dogovoru sa suvlasnicima izradio i aplicirao projektne prijedloge za sve zgrade koje su iskazale interes. Nakon provedenih administrativnih provjera u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prihvaćeno je svih 12 projektnih prijedloga. Prošle godine potpisali smo Ugovore o dodjeli nepovratnih sredstava s Fondom za energetsku učinkovitost i krenuli nakon natječaja u radove s najboljim ponuđivačima, a to su pet izvođača s područja Požeško-slavonske županije. Ukupna procijenjena vrijednost projekata energetske obnove 12 zgrada je 11 milijuna kuna, od čega je 6,6 milijuna kuna nepovratnih EU sredstava. Projektna dokumentacija u okviru energetske obnove sufinancira se s 85 posto, a radovi energetske obnove sa 60 posto EU sredstava - rekao je direktor Komunalca Anto Bekić.

Dvije manje zgrade završene su, a ostale su u završnim fazama. Pozvao je i ostale suvlasnike zgrada kojima upravlja Komunalac, a to je više od sto zgrada, da se što prije dogovore i pripreme zajedno s Komunalcem dokumentaciju za sljedeći natječaj.

Predstavljanje projekta održano je u Ulici Vanje Radauša 6-8, koja ima deset stanova na svakom ulazu. Radovi na zgradi vrijedni su 944.000 kuna. Zadovoljni su i stanari zgrade, a predstavnik stanara Zvonko Žiška kaže: “Mi smo sretni što ćemo dobiti bolje uvjete življenja, ljepšu zgradu te velike uštede energije, predviđene oko 65 posto.”.

Gradonačelnik Darko Puljašić zadovoljan je što se najveći dio energetske obnove odvija u Požegi, koja ima i najveći broj višestambenih objekata.

- U naš je grad došlo 6,6 milijuna kuna i tim projektom naši sugrađani dobivaju kvalitetnije životne prostore, podižu vrijednost nekretnine i znatno se smanjuju troškovi energenata. Posebno mi je zadovoljstvo što je i projektom angažirana naša građevinska operativa u svim svojim kapacitetima te na taj način grad pomaže svojim gospodarstvenicima i njihovim djelatnicima da zarađuju i u svom gradu - rekao je Puljašić.

Radovi na svim zgradama obuhvaćaju izmjenu vanjske stolarije te toplinsku izolaciju fasade i stropa zgrade. Krajnji je rok izvedbe radova 31. kolovoza.AGM Kruna

6,6

nepovratnih milijuna kuna stiglo je iz EU fondova

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike