Regija
NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U ĐURĐANCIMA

Pod urušenim zidom poginuli otac i sin, Stipe i Goran Markić
Objavljeno 12. travnja, 2018.

ĐAKOVO

Nezapamćena tragedija dogodila se u srijedu poslijepodne na farmi obitelji Markić u Đurđancima, kada su nesretnim slučajem tijekom radova život izgubili glava obitelji Stipe (71) i sin mu Goran (32), a mlađi sin Zoran teže je ozlijeđen i prevezen u KBC Osijek. O slučaju je izvijestila i PU osječko-baranjska, koja u svom priopćenju navodi da je tijekom čišćenja tla u prostoru otvorenog unutarnjeg dijela silosa na farmi u Đurđancima oko 17 sati 11. travnja, zbog narušavanja statike bočnog zida, došlo do urušavanja dijela zida izrađenog od betonskih blokova. “Dijelovi zida pali su na 71-godišnjaka, 32-godišnjaka i 30-godišnjaka. Zbog višestrukih ozljeda na mjestu događaja preminuli su 71-godišnjak i 32-godišnjak. Ozlijeđenom 30-godišnjaku liječnička pomoć pružena je u Kliničkom bolničkom centru Osijek, gdje je utvrđeno da je zadobio teške ozljede (otvoreni prijelom potkoljenice). Mrtva tijela prevezena su također u KBC Osijek radi obdukcije. Nastavljamo daljnji rad na utvrđivanju okolnosti događaja”, stoji u policijskom priopćenju.

Ova obitelj, podsjetimo, nije nepoznata javnosti, u fokus je došla još 2011., kada je s krdom krava prvi put izišla na prosvjede, nezadovoljna raspodjelom državnog poljoprivrednog zemljišta. Tada su u Semeljce iz Đurđanaca članovi obitelji Markić dotjerali više od 600 krava i ondje ostali nekoliko dana. Zbog istog su razloga u srpnju 2015. na travnjak ispred Ministarstva poljoprivrede doveli pet bikova.

Složna obitelj, u kojoj je bilo 12-ero djece, šest sinova i šest kćeri, naraštajima se bavi poljoprivredom. Jedan od braće, Saša Markić, o čemu smo nedavno pisali, jedan je od inicijatora ponovnog osnivanja udruge Brazda.

- Strašno je ovo što se dogodilo, svi u selu smo u šoku. To su vrijedni ljudi, kod njih se radi od ranka do mraka, i svatko zna što mu je posao. Nema kod njih plandovanja. Nismo znali što je bilo dok selom nisu počele zavijati Hitne pomoći. Onda se počelo govoriti da su Stipe i sinovi radili na gradnji silosa na svojoj farmi, koja se nalazi tu kod nas, blizu sela, da se urušio jedan zid i da su poginuli on i sin mu Goran. Žao mi je jako i jednog i drugog, ali posebno Gorana, tek je zasnovao obitelj - rekla nam je vidljivo uznemirena mještanka Đurđanaca.

Obitelj jučer, razumljivo, nije željela razgovarati s novinarima. Posjetili smo i obiteljsku farmu na kojoj se dogodila tragedija, do koje vodi makadamski put. Brojna goveda u svojim su stajama mirno preživala, a samo nekoliko metara od njih vidi se urušeni zid koji je odnio dva života. Maja Muškić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BUDE SE BARANJSKE TURISTIČKE DESTINACIJE

Na Cvjetnicu još jedan karanački Proljetni vašar

2

“VRHUNSKO VUKOVARSKO” NA TRŽIŠTU

Proizvodi iz Vukovara u 50 “kvadrata” trgovine koja je u Dubrovniku

3

NEŠTO JE ČUDNO U BELOMANASTIRSKOJ ŠEĆERANI

Tri su požara buknula u krugu od jednog kilometra